Inget asylboende på Solvändan

Brandskyddet stoppar planerna på att göra det tidigare äldreboendet till ett tillfälligt boende för asylsökande.

Solvändan

Solvändan

Foto:

Mariefred2016-02-09 15:31

Migrationsverket tackar nej till att använda Solvändan som ett tillfälligt boende för asylsökande.

– Det blir inget med det, säger handläggaren Per Hofman och berättar att det är brandskyddet som inte uppfyller kraven.

– Det är en gammal fastighet. Bland annat är inte varje sovrum en egen brandcell, som vi kräver, fortsätter han.

När äldre personer bodde på Solvändan betraktades varje avdelning som en brandcell, vilket gjorde att brandskyddet räckte till för den typen av verksamhet. Om Solvändan skulle vara ett asylboende, skulle varje enskilt rum räknas som en brandcell.

– När det var ett vårdboende så var det mer öppet. Dörrarna in till de äldre stod ofta öppna och personal rörde sig mellan rummen. Nu är det fråga om ett boende av annat slag. Människor stänger in sig på sitt rum och kanske till och med låser om sig, har Camilla Dahlén, chef för räddningstjänsten i Strängnäs, tidigare förklarat.

Strängnäs kommuns anser att fastigheten uppfyller kraven för tillräckligt brandskydd, framgår av ett mejl till Strängnäs tidning.

– Den här typen av tidigare äldreboenden har godkänts i andra kommuner, säger Arne Rutgersson, som ansvarar för samordningen av asyl- och flyktingfrågor i Strängnäs kommun, i mejlet.

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar saken så här:

– Strängnäs kommun gjorde det vi kunde just då. Nu får vi se om vi kan bidra på annat sätt. Vad gäller Solvändan får vi ta nya tag.

Det var i höstas som Migrationsverket uppmanade landets alla kommuner att göra en fastighetsinventering, för att snabbt få fram nya boendeplatser till asylsökande. I början av oktober meddelade Strängnäs kommun att drygt 40 rum i Solvändan kunde ge plats åt omkring 115 personer under en begränsad tid.

Inledningsvis ställdes även Campushallen i Strängnäs till Migrationsverkets förfogande, men erbjudandet drogs snart tillbaka av Strängnäs kommun. Platser erbjöds också i den lokal som tidigare rymde Axets förskola i Åkers styckebruk – som nu diskuteras som ett möjligt boende för ensamkommande flyktingbarn i stället.

Enligt Per Hofman har trycket på att skapa nya boendeplatser för asylsökande lättat något.

– Behovet är fortfarande stort men det är inte alls som i höstas, säger han.

När Strängnäs kommun erbjöd Migrationsverket att använda Solvändan, var det för en begränsad period. Avsikten var, och är fortfarande, att Solvändan framöver ska göras om till bostäder för äldre.

– Nu fortsätter vi arbetet för att möjliggöra trygghetsbostäder i Solvändan, säger Monica Lindell-Rylén (S), kommunalråd och socialnämndens ordförande, i kommunens information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om