Kända entreprenörer i Hedlandets historia

Många har en relation till den stora byggnaden på Hedlandet där det länge låg en kastrullfabrik innan den på 1980-talet blev ett uppskattat handelshus.

"Big Bengt" Erlandsson från High Chaparall köpte byggnaden och maskinerna efter att fabriken gått i konkurs.

"Big Bengt" Erlandsson från High Chaparall köpte byggnaden och maskinerna efter att fabriken gått i konkurs.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Mariefred2021-05-19 18:55

– Väldigt många kommer in hit och berättar att 'jag sommarjobbade här när jag var 16' eller att 'jag träffade min man här för många, många år sedan'. Det alltid någon som har en relation till lokalen. Det är roligt, säger Ewa Rantzén på Hedlandets Varuhus. 

Kastrullfabriken drevs av företaget AB Stjernqvist som på 1950-talet var en del av den ledande husgerådstillverkaren AB Nilsjohan. Enligt en årsskriftsartikel från Mariefreds Hembygdsförening hade fabriken på Hedlandet som mest cirka 120 anställda. På sommaren tog sig många anställda till fabriken med båt över Gripsholmsviken och på vintern fanns det en isväg. 

AB Nilsjohan leddes av "Kökets riddare" Jonas Nilsson som skapade Den glada köksparaden där produkterna demonstrerades av artister som Sigge Fürst och kända mannekänger. 

undefined
"Kökets riddare" Jonas Nilsson sålde under 1950-talet husgeråd från Hedlandet på Den glada köksparaden.

Formgivaren Sigvard Bernadotte designade den klassiska tv-kannan Sissi som tillverkades på Hedlandet. Här tillverkades även kaffepannan Visseljohanna i aluminium. 

undefined
Sigvard Bernadotte designade den klassiska tv-kannan Sissi som tillverkades på Hedlandet.

Det hände även att man missbedömde marknaden. Jonas Nilsson trodde till exempel mer på tryckkokaren än på mikrovågsugnen, vilket med tiden visade sig vara en felbedömning. Efter Jonas Nilssons bortgång blev det kris för företaget som gick i konkurs 1981. 

Byggnaden och maskinerna köptes av Brännehylte Handels AB som ägdes av Bengt Erlandsson, mer känd som "Big Bengt", grundare av den västerninspirerade nöjesparken High Chaparral.

Familjen Blohm köpte fastigheten 1985 av Bengt Erlandsson. Från 1985 började handelshuset med grossistverksamhet och i liten skala detaljhandel. Verksamheten drevs en tid under namnet HÅWES och många prismedvetna kunder lockades till Hedlandet med slogans i stil med "Dra åt skogen kom till HÅWES". 

Idag heter verksamheten Hedlandets Varuhus och Ablo AB med Anders Blohm är ensam ägare. 

Källor: 

"Stjernqvist metallfabrik". Årsskriftsartikel från Mariefreds Hembygdsförening 2014, www.hembygd.se/mariefred

Hedlandets Varuhus, www.hedlandet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!