Konjunktur orsak till förseningar i bygget

Den nya stadsdelen växer fram på den gamla idrottsplatsen. Men hyresrätterna dröjer – och flera nyblivna villaägare har fått vänta på sina hus från Derome.

Foto:

Mariefred2015-12-08 14:02

När allt är klart ska Stadsparken bestå av 200 bostäder i villor, parhus, bostadsrättslägenheter och hyresrätter. Men den sistnämnda boendeformen dröjer. Tidigare informerade Derome att inflyttning skulle ske våren 2015, men den senaste informationen på hemsidan är att projektet har skjutits på framtiden.

– Min förhoppning är att vi kommer igång med bygget i februari och sedan får du räkna med ett år till innan det bli inflyttning, säger Stefan Hilmersson som är Deromes projektchef i Mariefred.

Stadsparkens första villa, som sedan användes som visningshus för kommande försäljning, byggdes hösten 2012. Därefter har villor och parhus i det kvarter som kallas Trädängen vuxit fram på den tidigare idrottsplatsen Hammarängen, likaså bostadsrättsföreningen Blomstergården.

Villaprojektet kom inte igång som Derome hade planerat. Det var före Stefan Hilmerssons tid i Stadsparken, men han berättar om den lågkonjunktur som rådde då:

– Det var tvärstopp överallt, ett riktigt helsicke för småhusfabrikanter. Sedan tog det fart sommaren 2014. När alla plötsligt ville köpa så stod vi där med slimmade organisationer utan tillräckligt många gubbar på plats.

Organisationen håller nu på att stärkas upp, berättar Stefan Hilmersson. Bland annat söker Derome efter en projektledare till Mariefred. Fler hus och fler lägenheter planeras, utöver de 26 hyresrätterna som ska börja byggas efter årsskiftet. Redan våren 2016 ska en ny bostadsrättsförening börja byggas. Hösten 2016 är det dags för ytterligare en bostadsrättsförening och ett nytt villakvarter, enligt information på Deromes hemsida.

Om tidsplanen håller återstår att se. Inflyttningsdatumet flyttades fram för flera av familjerna som har köpt hus i Trädängen. Tomma bostadsrätter i Blomstergården har använts som tillfälliga bostäder för tre familjer under ett par månaders tid.

Villaägare berättar också för tidningen om brister i de nybyggda husen. En del av bristerna har inte åtgärdats inom de två månader som Derome har på sig att rätta fel som upptäckts vid slutbesiktningen. Bristerna är av varierade karaktär.

– Vi köpte ett nytt hus för att vi själva inte är så händiga. Då är det bra att köpa nytt, då vet man att det inte kommer att hända något. Och så kommer vi hit och det är sak på sak, säger en av Trädängens villaägare.

Stefan Hilmersson beklagar förseningar och att villaägare fått vänta på att få brister åtgärdade. Samtidigt säger han att det inte är särskilt konstigt att det blir så, i så stora projekt som Stadsparken.

– Men tycker kunden att det är ett problem, så är det så det är. Det är lika besvärligt för oss som för kunden. Det vi inte åtgärdar håller de inne betalningen för, så det är klart att vi vill få bort alla sådana brister så fort som det går. Och så vill vi ha nöjda kunder, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om