Det var den 30 augusti som miljöenheten på Strängnäs kommun genomförde en livsmedelskontroll av Mariefreds skolas kök. Detta var en så kallad "oanmäld" inspektion.
I kontrollrapporten får skolköket en anmärkning på hygien, där står det bland annat:
"Städning av golv görs på ett sätt som medför risk för kontaminering av livsmedel. Det gäller spolning av golv som görs under pågående produktion vilket medför att smutsigt vatten skvätter upp".
Inne i grönsaksrummet i skolköket ska vatten ha skvätt upp på skärbrädor och kantiner. I köket ska golven ha spolats av samtidigt som mat flyttades över från kokkärl till kantiner.
Enligt miljöinspektören behöver rutinerna för hygien ses över.
– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen och kommer att följa upp detta, säger Nina Hedlund, enhetschef på Måltidservice, som ansvarar för köket på bland annat Mariefreds skola. Även måltidschefen Patrik Andersson berättar att de jobbar för att säkerställa att rutinerna följs.
I samband med inspektionen följdes en tidigare anmärkning upp. Miljöinspektören kunde på plats konstatera att anmärkningen gällande underhållsplan för åtgärd av ventilation hade fixats.
Inspektören skriver att: "Verksamheten har efter en lång tid kommit till rätta med ventilationsproblematiken som varit. Lokalen i sig ger ett välstädat intryck och det finns en bättre ordning generellt".
En ny inspektion väntas genomföras inom kort, även denna oanmäld, för att följa upp skolkökets hygienarbete.