Krögare vill införa vaccinbevis i julbordstider

Krögaren Fredrik Åström är förvånad över att man inte har infört krav på vaccinationsbevis även på restauranger. Nu befarar han att det kommer nya inskränkningar. Samtidigt som han står med proppfull kyl och frys.

Krögaren Fredrik Åström har märkt en förändring senaste veckan. Större sällskap avbokar julbordet eller drar ner på antalet gäster.

Krögaren Fredrik Åström har märkt en förändring senaste veckan. Större sällskap avbokar julbordet eller drar ner på antalet gäster.

Foto: Camilla Lillsebbas, Jens Alvin

Mariefred2021-12-06 11:30

Många har bokat julbord under november och december.

– Men sista veckan har det börjat ske mindre bra förändringar. Större sällskap avbokar med kort varsel eller drar ner antalet gäster. Jag tror att mycket är avhängt vad som kommer att ske under början av veckan, säger Fredrik Åström, som bland annat driver Gripsholms värdshus i Mariefred, som en del av Svenska kulturpärlor. 

Förra veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det snart kan bli aktuellt med nya allmänna rekommendationer, om smittoläget förvärras.

– Jag har läst igenom dokumentet om vilka åtgärder man tittar på. Jag är förvånad över att man inte inför vaccinationspass på restauranger, hotell och butiker. Det tycker jag, personligen, hade varit bättre. Det skulle inte påverka oss så mycket. Tittar man däremot på andra åtgärder, med begränsat antal gäster per bord och större avstånd, så kan det få mycket större påverkan.

Beskedet i år kommer senare än i fjol och är därför, enligt Fredrik Åström, mer förödande.

– Just nu är alla kylar och frysar proppfulla för den kapacitet vi räknat med. 

Han är uthållig, men tycker samtidigt att det är frustrerande att försöka driva företag långsiktigt med de förutsättningar som regeringen ger i dag. 

– Som näringsidkare förutsätter jag att det i samband med att man kommer med nya inskränkningar också kommer med nya stödåtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!