Här kan kulturhistoriska byggnader bli bostäder 2022

Kommunen sa ja, länsstyrelsen likaså – men grannarna rasar mot planerna på omvandlingen från kulturhistoriska byggnader till bostäder. Exploatören räknar med att kunna börja skapa 14 lägenheter i och vid Marielunds gård nästa år.

Det finns flera olika bygglovsbeslut som gäller fastigheten 1:1, som omfattar såväl Marielunds gårds huvudbyggnad som tillhörande ekonomibyggnader. Två lov har vunnit laga kraft, andra har överklagats.

Det finns flera olika bygglovsbeslut som gäller fastigheten 1:1, som omfattar såväl Marielunds gårds huvudbyggnad som tillhörande ekonomibyggnader. Två lov har vunnit laga kraft, andra har överklagats.

Foto: Strängnäs kommun, Camilla Lillsebbas, Privat

Mariefred2021-11-21 20:41

Marielunds gårds huvudbyggnad och ett antal tillhörande byggnader i närheten kan göras om till sammanlagt 14 bostadsrättslägenheter.

– Det är ett fantastiskt läge. Herrgårdsmiljön, en stor tomt med uppvuxna träd och sjöutsikt, säger Lennart Schönning, styrelseordförande för Marielundsviken holding AB, som står bakom projektet.

undefined
Åke Götesson och Lennart Schönning, här fotograferade som företrädare för Jakobsliljan som bebygger Munken 12, står bakom även Marielundsviken holding AB.

Tidningen skrev om projektet redan 2017, så planerna är inte nya. Då handlade det om sammanlagt 25 bostäder, bland annat nybyggnad av fem hus med orangerier på den södra delen av tomten. Detta har bolaget fått backa på, då det anses strida mot detaljplanen från 2001.

Att omvandla de kulturhistoriska byggnaderna till bostäder, och även viss nybyggnad, möjliggörs dock genom detaljplanen.

Gällande huvudbyggnaden – den historiska gårdens nav, med en historia som sträcker sig till 1700-talet – är tanken att skapa tre lägenheter. Bygglov för detta godkändes och vann laga kraft 2018. Ombyggnaden har, enligt Lennart Schönning, påbörjats i liten skala.

– När alla andra bygglov har retts ut så startar vi ett större projekt där vi bygger om allt samtidigt. Processer pågår just nu i mark- och miljödomstolen och det ska säkert överklagas även till Mark- och miljööverdomstolen. Jag kan tänka mig att allt är klarlagt våren 2022, säger han.

undefined
Marielunds gårds huvudbyggnad är troligen från 1700-talet men dess nuvarande utseende härstammar från 1820-talet, då kolonnraden tillkom. Byggnaden kan komma att byggas om till tre lägenheter.

De andra byggnaderna som berörs av projektet ligger strax nordöst om huvudbyggnaden. Rakt fram, sett från Marielundsrondellen, ligger en byggnad med klockstapel som historiskt varit förvaltarbostad (hus D1 i skissen medan), som många känner igen som Annas hembageris tidiga hemvist. Lokalen är tänkt att göras om till tre bostäder, vilket bygglov beviljades för i juli i år.

Kommunens bygglovsbeslut överklagades av Marielunds samfällighetsförening och enskilda fastighetsägare i området, men länsstyrelsen avvisade och avslog överklagandena. Det länsstyrelsebeslutet har sedermera överklagats till nästa instans, mark- och miljödomstolen, där handläggning pågår just nu.

Samfällighetsföreningen har bland annat ifrågasatt belastningen från ökad biltrafik på områdets befintliga vägar och ökat tryck på det, enligt föreningen, redan underdimensionerade pumphuset. Det behövs också fler parkeringsplatser, anser föreningen. Bygglovet beskrivs som "taffligt".

I linje med den gamla förvaltarbostaden planeras ett nybyggt hus med två lägenheter (hus D2). Ett omarbetat bygglov för detta beviljades förra sommaren, efter att ett första lovbeslut överklagats och rivits upp. Även det nya beslutet överklagades dubbelt, men utan framgång.

undefined
Planerna omfattar såväl Marielunds gårds huvudbyggnad som tillhörande ekonomibyggnader. Till våren räknar Marielunds holding AB med att kunna sätta igång med projektet att skapa bostadsrättslägenheter i framför allt befintliga byggnader.

Inne på själva ekonomigårdsplanen, bakom förvaltarbostaden, finns en gammal ladugård med loge rakt fram, ett 1600-talsmagasin till höger och intill det, halvt ned för en backe, en mindre bod.

I ladugården (hus D3) är planen att skapa tre lägenheter, enligt det bygglov som beviljades i juli i år. Ärendet har gått samma väg som bygglovet för förvaltarbostaden – via avslag i länsstyrelsen till ny prövning i mark- och miljödomstolen, där handläggning just nu pågår.

Även i magasinet (hus B) vill bostadsrättsföreningen skapa två lägenheter, men detta bygglov revs upp efter överklagan. En ny ansökan ska lämnas in.

Nedanför backen finns en tidigare trädgårdsmästarbostad (hus E), där det planeras för viss tillbyggnad. Även detta bygglov från juli i år har överklagats två gånger, just nu befinner sig ärendet i mark- och miljdomstolen.

Aktörerna bakom projektet

Bostadsrättsföreningen Herrgårdskullen bildades 2017 och är sedan samma år lagfaren ägare av fastigheten Marielund 1:1. Det är också föreningen som formellt sökt bygglov för de planerade åtgärderna i och vid Marielunds gård.

Bakom föreningen finns bolaget Marielundsviken holding som har Torgny Krook, Åke Götesson och Lennart Schönning i styrelsen. De två sistnämnda äger även Jakobsliljan bostadsproduktion AB, som bygger huset på fastigheten Munken 12 i hörnet Strandvägen/Klostergatan i Mariefred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!