Kustbevakningen på besök i Mariefred

Under tisdagen lade kustbevakningen till med fartyget KVB050 Södertälje vid Mariefreds ångbåtsbrygga. Färden hade gått från grannstaden för att medverka vid ett seminarium med föreningen Mekanisterna.

Vad händer här? Jo, Kustbevakningen lade till vid Mariefreds ångbåtsbrygga för att delta vid ett seminarium om hydraulik. Att den imponerande båten gick att betrakta för förbipasserande var en klar bonus.

Vad händer här? Jo, Kustbevakningen lade till vid Mariefreds ångbåtsbrygga för att delta vid ett seminarium om hydraulik. Att den imponerande båten gick att betrakta för förbipasserande var en klar bonus.

Foto: Albin Persson

Mariefred2023-03-29 12:02

Vad händer här?

– Det är ett miljöskyddsfartyg som är anpassat för att kunna ta hand om tjockolja, säger Lotta Denkert, vikarierande befälhavare på KVB050.

Fartyget mäter 40,67 meter på längden och 8,5 meter på bredden och är det arbetsfordon som används av Kustbevakningen som ansvarar för miljöskyddet i hela Mälaren samt närliggande vattentäkter.

– Vi är oftast sex personer ombord. Mellan fem och sex personer är vad som behövs för att kunna göra de saker vi behöver.

undefined
Lotta Denkert, vikarierande befälhavare på KVB050 Södertälje.

Ombord finns även en mindre båt som kan sjösättas för att komma fortare fram och lägga ut länsar i en första insats mot ett eventuellt oljespill.

Till Mariefred hade Lotta Denkert och hennes besättning styrt skutan för att delta i ett seminarium om hydraulik.

Deltar ni ofta på seminarier av detta slag?

– Det händer då och då, även om det oftast inte handlar om hydrauliken. Vi samverkar med andra myndigheter och försöker delta och dela med oss.

undefined
Det strax över 40 meter långa tog upp i princip hela ångbåtsbryggan.

Kustbevakningens ansvarsområde i Mälaren är brett men huvudområdet är att bekämpa oljespill från fordon och frakt som ofta transporteras med tunga lastfartyg.

– Vi har beredskap dygnet runt. Vi lämnar Södertälje så fort vi har patrull och lägger oss strategiskt någonstans in i Mälaren. Vi har inte så många platser där vi kan ligga, hon är ganska stor, säger Lotta Denkert och nickar åt fartyget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!