Lag kan tvinga kattägare att registrera sina djur

Nu kan det bli lag på att katter måste märkas och registreras. "Det är jättebra för det blir svårare för folk att dumpa katter", säger Eva Söderberg, Djurskyddet i Mariefred.

Det kan bli lag på att katter måste märkas och registreras. Katten Alfons bor hemma hos Eva Söderberg som är engagerad i Djurskyddet Mariefred.

Det kan bli lag på att katter måste märkas och registreras. Katten Alfons bor hemma hos Eva Söderberg som är engagerad i Djurskyddet Mariefred.

Foto: Anna Hübsch

Mariefred2021-10-08 20:53

Under torsdagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss där obligatorisk id-märkning och registrering av katter föreslås. I dag har djurägare en skyldighet att märka och registrera sin hund men inte sin katt. Enligt både Regeringskansliet och Djurskyddet Sverige finns i dag uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige.

På Djurskyddet Mariefred finns inget särskilt katthem längre men Djurskyddet hjälper till att omplacera katter som far illa hos sin ägare eller är hemlösa, och föreningen samarbetar med Strängnäs katthem.

– Periodvis får vi många samtal om katter, särskilt i början av hösten efter sommaren, berättar Eva Söderberg, Djurskyddet Mariefred.

Hon ser mycket positivt på förslaget om obligatorisk id-märkning och registrering av katter.

– Det är jättebra. Nu blir det svårare för folk att dumpa katter för om djuren är registrerade kommer man att hitta ägarna och då får de ta ansvar. Det blir också lättare att hitta ägarna till bortsprungna katter.

Eva Söderberg berättar om hur Djurskyddet ibland träffar på katter som är kraftigt undernärda.

– Men en del katter går inte fram till människor utan dör i tysthet utsvultna. Det innebär ett stort lidande.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. Enligt regeringsförslaget ska länsstyrelserna få möjlighet att meddela föreläggande om att märkning och registrering ska följas och föreläggandena ska kunna förenas med vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!