Leila Lindholms recept för en god och mer harmonisk jul

Fokusera på det viktigaste, är Leila Lindholms tips för en mer harmonisk jul. För henne innebär det att lägga tid på gravlax i stället för städning, inför jullunchen som väntar med familjen hemma i Mariefred.

Att börja med förberedelserna i god tid är Leila Lindholms tips för en stressfri tillvaro så här veckan före jul – och att noga välja, och välja bort, vad som ska göras.

Att börja med förberedelserna i god tid är Leila Lindholms tips för en stressfri tillvaro så här veckan före jul – och att noga välja, och välja bort, vad som ska göras.

Foto: Henrik Holmberg/TT, Annika af Klercker/TT, Matthew Mead/TT, Fredrik Hagen/TT, Leila's general store

Mariefred2021-12-21 11:43

Julveckan är här. Och den rätta stämningen börjar infinna sig i Leila Lindholms hem, säger den 46-åriga Mariefredsbon som har blivit "Leila bakar" med folket. Hon är också något av en julens okrönta drottning, med en utgiven julbok och jul-tv bland produktionerna – och ett Instagramkonto som för tillfället sprider doft och smak av saffran och glöggkryddor.

– Vi tar inte in julgranen förrän två dagar före julafton. Jag har plockat fram pynt i omgångar sedan strax före advent, men riktig jul blir det inte innan granen kommer på plats, säger hon.

Att ta in ljus under den mörkaste årstiden och att fokusera på något lustfyllt när det annars kan vara dystert, är anledningen till att Leila Lindholm känner som hon gör för julen.

– Här i Mariefred är alla så duktiga på att juldekorera sina hem. Det är otroligt stämningsfullt att se att det lyser i hela vår lilla stad. Jag tror att det är viktigare än vi kan förstå. Och kanske är det särskilt viktigt nu, säger hon med adress till den pågående coronapandemin.

Fysiska butiker – som hennes egna i Mariefred, Strängnäs och Stockholm – drabbades hårt när viruset slog till mot samhället. Människors rädslor och myndigheternas restriktioner bidrog till skrala dagskassor. Desto bättre gick det för e-handeln, som är det andra av Leila's general stores ben.

I år planerar Leila Lindholm för en julafton hemma med närmaste familjen, föräldrar, svärföräldrar och syskon.

– Vi lägger krutet på en långlunch, ingen brukar vara särskilt hungrig på kvällen i alla fall. Tyvärr brukar det medföra att vi missar Kalle Anka. Men barnen som är uppvuxna med Apple-tv och Netflix har ändå inte fastnat för Kalle, det är mest vi vuxna som tycker att det är en tradition.

undefined
Inget julbord utan gravlax, enligt Leila Lindholm. Det är framför allt den hon prioriterar att lägga tid på inför jul,

Vad är ett måste på ditt julbord?

– Gravlaxen. Det är oerhört enkelt att grava egen lax, och det blir mycket godare än den färdiga man kan köpa. Jag ska grava min lax tisdag eller onsdag, det tar två dygn så det finns fortfarande tid att göra.

Hur ser dagarna som är kvar till julafton ut för dig i övrigt?

– Vi gör något julgodis varje dag nu. Granen ska kläs på onsdag och julklapparna ska slås in. Målet är alltid att just det ska se tidigare i december men det brukar bli ett rejs på slutet.

Julstök orsakar ju just stök. Hur hanterar du disk överallt, en mjölpåse som gått sönder och ett barn som fått knäck i håret?

– Tricket är att börja med saker och ting i tid, så att allt inte ska göras samma dygn. Då blir det inte så farligt stökigt. Många tar nog på sig att det ska vara på ett visst sätt på julen, men jag tycker att man kan dra ner lite på ambitionsnivån och bara göra det man själv tycker är nödvändigt. Jag själv bokar städhjälp inför jul för att slippa tänka på det, har man möjlighet till det så är det också ett tips. För mig är det viktigaste att känna harmoni kring jul, man ska inte ligga på gränsen till ett nervsammanbrott.

Kan du tipsa om några genvägar att ta till, för den som ändå känner stress nu?

– Det finns mycket julmat man kan köpa färdig, varmrökt lax exempelvis. När det gäller sillen så är mitt knep, oavsett om man har bråttom eller inte, att köpa femminuters-sill som man bara lägger i en god sås. Skinkan kan man köpa färdigkokt och bara griljera. Ibland kan de här snabba alternativen till och med vara godare än om man gör allt själv från grunden.

Leilas rödbetsgravade lax

Lägg en laxsida på cirka 1,2 kilo på en plåt eller i en form. Dra ur alla ben.

Gnid in fisken med 0,5 dl salt, 1 dl socker och några grovt krossade pepparkorn på både skinn- och köttsidan. Strö dillstjälkar över köttsidan, täck med plastfilm.

Låt stå i kylen i ett dygn. Vänd på den minst en gång och ös med spadet. Täck eventuellt köttsidan med två rivna rödbetor. Låt grava ytterligare ett dygn.

Skrapa bort de eventuella rödbetorna. Skär laxen i tunna skivor.

Recept: leilasgeneralstore.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!