Saffransodlaren i Åkers gamla krutbruk söker lokala samarbeten och har hittat en likasinnad i Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor där Gripsholms värdshus ingår.
– Det är en exceptionellt galen idé att odla saffran som de gör, och jag älskar vansinniga idéer, säger Fredrik Åström medan han serverar den ljumna äppelmusten tillverkad av egna äpplen från de tre sörmländska Kulturpärlorna, för året kryddad med saffran.
– Det är roligt att känna till hela kedjan för produkten, vi söker alltid efter lokala mathantverkare.
Mikael Öhman är grundaren och visionären bakom den speciella saffransodlingen:
– Vi vill få folk att använda saffran på nya sätt, det finns oändliga möjligheter. Till exempel i bechamelsåsen till en lasagne.
Tidningen är med när Mikael Öhman och företagets försäljningsansvarige Kristian Bengmark levererar saffran till Fredrik Åström.
Värdshusets kökschef Anders Karlsson vurmar för svensk husmanskost.
– Det är fantastiskt med svensk saffran i svensk mat. Jag ser fram emot att framhäva den här kryddan på nya sätt framöver.
Anders Karlsson vill inte avslöja vilka planer han har på nya rätter med lokal saffran, men nämner en saffranssill han har testat tidigare som en möjlig rätt på kommande julbord.
– Det är första gången i år som vi kryddar vår äppelmust med saffran, tidigare har vi haft julkryddor i den, berättar Anders Karlsson medan han serverar den saffranskladdkaka som nu finns på menyn.