Saffran odlad i Åker på Gripsholms värdshus meny

Lokalt samarbete står högt på agendan hos såväl saffransodlarna från Åker som på Gripsholms värdshus. Nu har den första burken med saffran levererats och nya rätter planeras.

Kristian Bengmark och Mikael Öhman från företaget BlueRedGold levererar nyskördad lokalt odlad saffran till kökschef Anders Karlsson och vd Fredrik Åström på Gripsholms värdshus.

Kristian Bengmark och Mikael Öhman från företaget BlueRedGold levererar nyskördad lokalt odlad saffran till kökschef Anders Karlsson och vd Fredrik Åström på Gripsholms värdshus.

Foto: Sofie Axelzon

Mariefred2022-12-03 12:03

Saffransodlaren i Åkers gamla krutbruk söker lokala samarbeten och har hittat en likasinnad i Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor där Gripsholms värdshus ingår.

– Det är en exceptionellt galen idé att odla saffran som de gör, och jag älskar vansinniga idéer, säger Fredrik Åström medan han serverar den ljumna äppelmusten tillverkad av egna äpplen från de tre sörmländska Kulturpärlorna, för året kryddad med saffran.

undefined
Fredrik Åström på Gripsholms värdshus granskar leveransen av lokalt odlad saffran som företaget BlueRedGold odlat i det gamla krutbruket i Åker.

– Det är roligt att känna till hela kedjan för produkten, vi söker alltid efter lokala mathantverkare.

Mikael Öhman är grundaren och visionären bakom den speciella saffransodlingen:

– Vi vill få folk att använda saffran på nya sätt, det finns oändliga möjligheter. Till exempel i bechamelsåsen till en lasagne.

Tidningen är med när Mikael Öhman och företagets försäljningsansvarige Kristian Bengmark levererar saffran till Fredrik Åström.

Värdshusets kökschef Anders Karlsson vurmar för svensk husmanskost. 

– Det är fantastiskt med svensk saffran i svensk mat. Jag ser fram emot att framhäva den här kryddan på nya sätt framöver.

undefined
Kökschef Anders Karlsson har många idéer med saffran som han vill förverkliga på värdshusets meny framöver, i såväl mat som bak och dryck. ”Men jag älskar vanliga saffransbullar, det är barnsligt gott.”

Anders Karlsson vill inte avslöja vilka planer han har på nya rätter med lokal saffran, men nämner en saffranssill han har testat tidigare som en möjlig rätt på kommande julbord.

– Det är första gången i år som vi kryddar vår äppelmust med saffran, tidigare har vi haft julkryddor i den, berättar Anders Karlsson medan han serverar den saffranskladdkaka som nu finns på menyn.

undefined
Såväl kladdkaka som äppelmust kan med fördel kryddas med saffran för extra sting. Saffransodlarna på BlueRedGold tänker ordna en samling av saffransrecept på sin webbsida och uppmanar alla att skicka in sina bästa recept, med bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!