Löparna som tar det kallt: "Ett lyckorus genom kroppen"

Coronapandemin och dess restriktioner har skapat nya vanor hos människor. Fråga "galningarna", tillika entusiasterna, som varje söndag träffas vid Krampan. Inte nog med att de springer tolv kilometer i vildmarken, efteråt kastar sig merparten av dem med glädje i Marvikarnas kyliga vatten. "Vinterbad ger en härlig effekt", säger Anna Lyckström.

Rickard Segh slog hål på isen vid Krampans badplats med hjälp av en yxa som han fick låna av löparkompisen Tobias Andersson.

Rickard Segh slog hål på isen vid Krampans badplats med hjälp av en yxa som han fick låna av löparkompisen Tobias Andersson.

Foto: Privat

Mariefred2021-01-20 06:53

Mariefredsbon är en av löparna som regelbundet deltar i söndagsövningarna i gränslandet mellan Strängnäs och Gnesta kommun.

Det är också Anna Lyckström som pushat på övriga motionärer att avrunda med ett dopp.

Men senast, den 17 januari, blev utmaningen större än någon gång tidigare. Efter en mild höst, premiären skedde i september, slog plötsligt kung Bore till.

– Isen hade lagt sig vid Krampans badplats. Två av grabbarna, Tobias Andersson och Rickard Segh använde sig av en yxa och ett spett för att slå upp en ränna. De fick jobba i minst fem minuter, berättar gruppledaren Magnus Zeisig.

Den förre fotbollsspelaren i bland annat IK Viljan, som numera bor i Mariefred, brukar göra ett inlägg i järngängets Facebook-grupp inför varje söndagssamling.

– Åker dit gör man ensam, och vi träffas antingen 09.00 eller 09.30 på parkeringen vid Krampan. Sedan springer vi en slinga längs Sörmlandsledens 19:e etapp, runt den Mellersta Marviken. Vi håller fem meters avstånd oss emellan. Vurpor förekommer och någon har stukat en fot, så det är ändå viktigt att vi håller koll på varandra, fortsätter Magnus Zeisig.

Ungefär tio personer brukar dyka upp vid starten och i nuläget är det inte aktuellt att ta in speciellt många nykomlingar på grund av coronapandemin.

– Men vi uppmanar gärna andra gäng att träffas utomhus och genomföra liknande aktiviteter. Man kan nog säga att vi är ett gäng galningar.

undefined
Anna Lyckström från Mariefred badar gärna två gånger om dagen så här års. Hon har även inspirerat andra till att "kasta sig" i sjön.

Magnus Zeisig leder även gruppass på First class i Mariefred och därifrån har han lockat med sig folk ut i skogen. Bland deltagarna finns också gamla fotbollskompisar, till exempel Tobias Andersson, Magnus Wiik och Marcus Lagerqvist. Plus Magnus Zeisigs sambo Åsa Näselius.

– Sörmlandsleden är rena guldgruvan för oss. Naturen är väldigt fin och vacker. Det kändes extra härligt senast tack vare sju–åtta centimeter nysnö.

Är det obligatoriskt att avsluta med ett dopp i en iskall sjö?

– Hör med Anna, svarar Magnus Zeisig och bollar därmed frågan vidare till kompisen Anna Lyckström, som bor i Slottsbrinken i Mariefred.

– Vinterbad är en himla rolig grej. Jag har coachat både Magnus och Tobias, säger hon.

undefined
Vackra vyer möter löparna längs Sörmlandsledens etapp 19.

Anna Lyckström missade emellertid den senaste samlingen på grund av en mindre skada.

– Annars badar jag minst en gång om dagen året om, det går ett lyckorus genom kroppen efteråt. Kommer du direkt från träningen blir det som en skön stretching.

– Jag brukar åka ner till en mindre brygga bredvid Ångbåtsbron i Mariefred, där det nästan alltid finns öppet vatten, efter besöken på gymmet. Nu när jag dessutom arbetar hemifrån finns möjligheten till ett dopp även på dagtid. För mig är det inga problem att ligga i vattnet under några minuter.

Tobias Andersson tycks också ha blivit frälst:

– Egentligen är jag en badkruka. Jag badar knappt i Mälaren på sommaren. Men detta är något helt annat.

undefined
Anna Lyckström firade lucia i Övre Marviken. Då var dock sjön fortfarande isfri.

Magnus Zeisig är inte riktigt lika hängiven.

– Anna försöker lära oss att sitta lugnt i vattnet. Jag doppar mig upp till bröstet, men sänker mig ner bara en kort stund, säger han.

Vad gör ni efter det uppfriskande badet?

– Byter från blöta underställ till varma kläder, sen dricker vi kaffe på parkeringen. Värst är känslan i fingrarna och tårna.

Fakta/vinterbad

Det finns bara spridda studier gjorda på effekten av vinterbad. Finska docenten Pirkko Huttunen säger att vinterbad verkar kunna lindra smärta och inflammation hos reumatiker. Hon har också sett att badandet gör människor gladare och att det minskar spänningar, stress, trötthet och smärta.

Föreningen ”Mörkret och kylans glada vänner” i Skellefteå anordnar Skandinaviska mästerskapen i vintersim varje år.

Källa: Svt.

Karta: Krampan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!