Magnus, 43, kan bli bäst – i Sverige

Han blev bäst i Sörmland.
Nu har Magnus Gille, 43, chansen att bli bäst – i Sverige.
– Man går alltid för att vinna, säger Mariefredsbon.

Magnus Gille kan bli bäst i Sverige – på att prompta.

Magnus Gille kan bli bäst i Sverige – på att prompta.

Foto: Privat/TT

Mariefred2025-02-06 19:33

Nyheten i korthet

  • Magnus Gille, 43, från Mariefred, har chansen att bli bäst i Sverige på att kommunicera med AI. Han är en av 20 deltagare i finalen av prompt-SM som äger rum den 7 februari på Google Sveriges kontor i Stockholm.
  • Magnus använder AI både i sitt arbete på Scania och privat, bland annat för att hjälpa till med barnens läxor och för att få råd om privatekonomi och matlagning. Han betonar dock vikten av att alltid tänka kritiskt och inte bara ta AI:s svar för givet.
  • Trots att han ser många fördelar med AI, är Magnus medveten om dess nackdelar och potentiella faror. Han är starkt emot att använda AI som "kompisar" till sina barn och stöder EU:s nya lagstiftning som förbjuder vissa användningsområden för AI.

20 deltagare gör upp i finalen den 7 februari på Google Sveriges kontor i Stockholm.

Mariefredsbon Magnus Gille, 43, är en av dem. Det han ska tävla i är prompt-SM. Kort och gott handlar det om konsten att kommunicera med AI.

En uppgift han kan få under finalen kan vara att man vill lära sig någonting. För AI-programmet ska han då förklara vad han vill lära sig – och hur han vill uppnå det.

Juryn – som inte är AI-baserad utan består av livs levande människor – bedömer inte resultatet. Det som bedöms är i stället hur naturligt språket är, hur tydlig man är till AI-assistenten, hur koncist det är, hur ton och format anpassas till uppgiften – och kreativiteten.

– Jag satsar på att vinna, och sen en liten skopa ödmjukhet på det givet att det finns många smarta människor där ute som är duktiga på att prompta, säger Magnus Gille.

undefined
"Det finns många smarta människor där ute som är duktiga på att prompta", säger Magnus Gille.

Han började intressera sig för AI i samband med att Chat GPT lanserades. Till vardags jobbar han också med AI-frågor på Scania i Södertälje.

– Det är jättekul att jobba med det för det händer nya saker hela tiden. Så det är mycket nytt att lära sig, både tekniken och att förstå hur företaget ska anpassa sig efter den här tekniken som kan erbjuda många fördelar. Så det är jättehäftigt att vara med på den resan.

Men det är inte bara i jobbet han använder AI. Utan även privat.

– Jag var inne ett tag på att jag ville testa lågintensiv löpträning men var lite osäker på vilken fart jag skulle hålla och hur länge. Då kunde jag bolla idéer med AI:n, säger han.

Han berättar också att han, som förälder, har använt AI för att hjälpa till med barnens läxor – för att få dem att tycka att det är lite roligare med hjälp av en röstfunktion.

– Du kan prata och ha en diskussion helt enkelt. Och då kan man be AI:n, om läxan exempelvis handlar om Sverige på 1800-talet, att anpassa det så att det är lagom för en tolvåring. Då kan man ställa frågor och diskutera fram och tillbaka.

En annan sak han lyfter fram där just AI kan göra nytta i vardagen är privatekonomin.

– Där är de så klart väldigt noggranna med att påpeka att de inte är en finansiell rådgivare. Det kan vara jättebra att ta som bollplank om du funderar generellt på att börja spara i fonder, och vad man behöver tänka på då. Men sen är det så klart viktigt att du själv funderar på om svaret du fick ut är vettigt och användbart. Du ska inte bara ta det rakt av.

Eller middagen. Även om han själv inte använder det särskilt ofta då.

– När det kommer till recept är det jättebra att använda AI. Det är en så himla flexibel teknologi. Om du bara säger att du vill ha en veckomeny så får du en generell sådan som kanske inte uppfyller dina önskemål. Men om du säger att det ska gå snabbt att laga, den måste vara billig och du är intresserad av medelhavskost, och att den ska funka för barn. Då bör du få ut väldigt mycket nytta av den.

Om tid inte finns till att handla och en middag behöver skapas av det du har hemma funkar det också, förklarar han. Oftast i alla fall.

– Absolut. Kanske får du ett bra recept, kanske får du ett halvbra recept. Det beror på även på vad du har för ingredienser hemma. Om du har en kålrot och salt kanske det inte finns så jäkla mycket som man kan göra med det, säger han och skrattar.

undefined
Att slänga ihop ett recept på det som finns hemma i kylskåpet är ett sätt att använda AI på i vardagen.

Han beskriver många fördelar med AI. Men det finns också nackdelar.

– Det ska man så klart vara medveten om. Dagens typer av AI har en svaghet där man pratar om att de "hallucinerar". När de skapar svar på det man säger åt dem är svaren ibland grundade i någon typ av sanning av den datan man har tränat AI:n med när man skapade den – men ibland kan det gå snett när den uppfinner grejer. Man måste alltid titta på outputen, är det rimligt eller inte? I synnerhet när det gäller viktiga grejer som hälsa och privatekonomi, säger han och lyfter fram egenskapen att kunna tänka kritiskt som viktig.

Det finns många som är negativt inställda till AI. Vad tänker du om det?

– Det finns många saker som man kan och bör ha farhågor runt. Det finns många typer av användningsområden som vi nog som samhälle inte vill använda AI till, eller rentav förbjuda. Det finns en ny lagstiftning på EU-nivå som lyfter fram förbjudna områden där du inte får använda AI.

– Om vi går bort från lagar och regler har vi så klart sociala normer, vad tycker vi är okej och inte. Jag som förälder kan känna väldigt starkt att jag är väldigt anti mot att använda AI som kompisar till mina barn. En AI-kompis du kan ha i telefonen är nog väldigt skadlig för normala och hälsosamma relationer med andra människor.

Det är prompting

En prompt kan vara en instruktion, fråga eller ett påstående som genererar ett svar. Hur den formuleras påverkar svaret. Ju fler detaljer som anges – desto precisare blir svaret. Genom att lära dig formulera tydliga och vägledande prompts kan du använda artificiell intelligens (AI) för att generera text som ger dig mer relevanta svar.

Källa: Karolinska institutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!