Varken Ingela Korsell eller Åsa Larsson hade egentligen tid att skriva Pax-böckerna. Men mitt i frustrationen över att barns läskunskaper går neråt, så kom bröderna Alrik och Viggo till duon som delade kontor med varandra. Ingela Korsells avhandling om läs- och skrivundervisning i mellanstadiet fick vänta, så även Åsa Larssons deckarförfattande.
– Det gick inte att stoppa, minns Ingela Korsell.
I snabb takt skrev de två böcker i det som redan från början var bestämt att bli en bokserie i tio delar. De fick tecknaren Henrik Jonsson på kroken och resten är, som det heter, historia.
Pax-böckerna älskas av många, även av barn som aldrig tidigare har brytt sig om att läsa. Serien används i undervisningen på många skolor, inte minst på Mariefreds skola och Gripsholmsskolan där det finns särskilda Pax-klasser som hjälper författarna att läsa innan tryck.
Faktum är att det under denna intervju, på en uteservering i Mariefred, passerar en skolklass som med kartor i händerna går den populära Pax-promenaden genom staden.
– Det är så man får nypa sig i armen, säger en påtagligt rörd Ingela Korsell.
– Varje dag får vi meddelanden och brev från lärare, bibliotekarier, föräldrar och barn med hälsningar och hejarop. Det finns inga priser i världen som kan slå det.
Den sjunde boken, Pestan, ska tryckas i augusti och ges ut i oktober. Den åttonde delen ska snart börja skrivas. Ingela Korsell beskriver sig själv som en projektmänniska som trivs med att det finns en start, en mitt och ett planerat slut. Någon bok nummer elva och tolv blir det bestämt inte.
– Nu är vi i den sista kurvan på 400-metersloppet, snart börjar vi se målet. Vi har ju hela tiden vetat att det är några intensiva år med skrivande och just nu är vi mitt uppe i det. Att det snart är slut är både en lättnad och en sorg. Det kommer att kännas jättekonstigt att skicka in den sista boken – tomt, men samtidigt "yes!".
Alla Pax-släpp firas med bokfest på Mariefreds torg. Men fansen kommer att få se ännu mer av Ingela Korsell och Åsa Larsson i höst. Nyligen har de avslutat inspelningen av den författarskola som ska sändas på SVT:s webb i höst, som en del i en satsning på barnlitteratur och barnkultur.
Vad är ditt bästa tips till den som när en författardröm?
– Att läsa mycket, titta på många filmer och fundera på vad det är man tycker är bra. Och tjuvlyssna! Allt man hör kan man spara på, som i en bank i huvudet, och sedan använda när man skriver.