Munter stämning råder i det kommunala centralköket i Mariefred. Här har kockar från förskola och skola från Strängnäs, Södertälje och Eskilstuna haft inspirationsdag innehållande både teori och praktik.
– Det här handlar om klimatsmart och miljösmart mat. Klimatsmart mat tar bara hänsyn till klimatet, men miljösmart tar hänsyn till aspekter som gifter och biologisk mångfald, säger Maria Unell, från Miljöresurs Linné, som höll i den teoretiska delen.
– Maten står för 25-30 procent av Sveriges klimatpåverkan och i runda slängar innehåller vårt blod 300 kemikalier, varav maten är en vanlig källa, fortsätter Maria Unell.
Receptet mot den negativa påverkan är mer ekologisk mat. När Strengnäs Tidning granskade skolmaten i Strängnäs kommun för två och ett halvt år sedan hamnade Strängnäs kommun i ett nationellt bottenskikt. Bara en kommun i landet lade mindre pengar på skolmaten än Strängnäs kommun. Den ekologiska andelen var i princip lika med noll.
Men sedan dess har andelen ekologisk mat ökat till 23 procent. Samtidigt som Strängnäs kommun lägger mer pengar på skolmaten och i jämförelse med andra kommuner hamnar över genomsnittet, enligt Skolmatens vänner.
Hur går det ihop?
– Vi lagar mer god vegetarisk mat och vi har minskat svinnet med 43 procent, något som vi har jobbat hårt på, säger måltidschef Lars Ekström.
– Mycket handlar om att vi tillagar på plats. Då kan vi laga den fisk som faktiskt går åt och så får gästen nylagad fisk.
Ett bekymmer är att alla barn inte får äta sig mätta hemma. Det märks på måndagar då det går åt jättemycket mer skolmat.
– Alla får faktiskt inte fredagsmys eller fisk hemma. Vi har ett brett uppdrag, skolmaten blir viktigare och viktigare, säger Lars Ekström.