Mariefreds åttor ska skriva en egen bok

Korta berättelser om uppväxten ska fogas samman till en samling, med 90 Mariefredselever som författare.

Greta Basilius i 8A på Mariefreds skola ser fram emot att  skriva ett bidrag till åttornas novellsamling, som ska tryckas och delas ut före jullovet.

Greta Basilius i 8A på Mariefreds skola ser fram emot att skriva ett bidrag till åttornas novellsamling, som ska tryckas och delas ut före jullovet.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-10-17 06:13

I mitten av november är det inlämning för alla noveller och strax före jullovet ska den firas – elevernas egen samling. Att det är en riktig, tryckt bok på 150 sidor som ska bli slutresultatet av åttornas svenskprojekt betyder något, säger läraren Sandra Östman.

– Det märks, många är väldigt engagerade. Alla åttor kommer att få var sitt exemplar av åttologin, som vi kallar den. Den kommer också gå att låna på Mariefreds bibliotek och finnas i bokhandeln här, berättar hon.

Noveller har varit i fokus under höstterminens lektioner för skolans fyra klasser i årskurs åtta. De omkring 90 eleverna har läst och pratat om olika korta berättelser, och snart är det dags för dem själva att skriva.

På onsdagen gjorde författaren Magnus Nordin besök i klasserna, för att inspirera eleverna att komma igång. Dels berättade han om sina egna noveller i skräckgenren, dels hjälpte han eleverna att öva på intressanta inledningar.

– Lägg lite extra arbete på de första raderna. Ni vill ju väcka intresse och få läsaren att läsa vidare och börja fundera, uppmanade han innan eleverna fick börja laborera med olika sätt att starta en berättelse.

Temat för novellsamlingen är uppväxten. Genren är valfri, men många lutar åt just skräckgenren för sina berättelser.

– Vi har läst en hel del skräck och tränat lite på det, så det blir nog det. Jag har inte riktigt valt vad jag ska skriva än men det ska bli väldigt kul, säger Greta Basilius.

Författaren Magnus Nordin var hos Mariefres skolas åttondeklassare på onsdagen, för att inspirera novellskrivandet.
Författaren Magnus Nordin var hos Mariefres skolas åttondeklassare på onsdagen, för att inspirera novellskrivandet.
Karta: Mariefreds skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!