Mariefreds nya stolthet invigt på nationaldagen

Strax före klockan 20 på nationaldagen föll juteväven som har dolt den nya staketet vilket omger Gripsholms värdshus. Därmed blev 70 historiska motiv synliga för allmänheten. "Ett besöksmål som kommer att dra extra turister både till Mariefred och kommunen som helhet", lovar initiativtagaren Fredrik Åström på Svenska kulturpärlor.

Glad publik sedan konstverket Sverige 500 år blivit synligt för allmänheten.

Glad publik sedan konstverket Sverige 500 år blivit synligt för allmänheten.

Foto: Lars Kilström

Mariefred2023-06-06 21:52

Programmet som avslutades med att konferenciern Fredrik Lindström bad publik och gäster om hjälp med att dra bort väven höll på i knappt en timme.

Fredrik Lindström hade kallat upp personer som på olika sätt varit delaktiga i projektet på scenen, och däremellan bjöds vi på skönsång av två körer.

undefined
Fredrik Lindström: "En jättetrevlig kväll"

Fredrik Åström lanserade Sverige 500 år för tolv månader sedan.

– Han presenterade idén för mig på Ångans dag, den 4 juni i fjol. Jag har lätt för att visualisera saker, och tyckte det lät spännande, säger Cathrine Ohliw som under resans gång hållit kontakten med företag och andra samarbetspartners.

Hon berättade att det i nuläget finns 99 företag som sponsrar flermiljonsprojektet Sverige 500 år jämte sex föreningar och 48 privatpersoner.

undefined
Bilden föreställer Sörmlands regemente som grundades 1634. De totalt 70 motiven avhandlar Mariefreds, Strängnäsbygdens och Sveriges historia.

Ungefär 400 personer var inbjudna till att delta vid tisdagens mingel och invigning, och cirka 250 av dem för att medverka på den efterföljande galamiddagen med fortsatt underhållning.

Konstverket består av 70 motiv från olika epoker och dessa har valts ut av Herman Lindqvist och Jim Sjöberg.

Därefter skulle sju konstnärer arbeta med teckna bilder som i nästa skede skars ut i kortenplåtar hos Ronnie Bergvalls firma i Malmby.

undefined
Fredrik Lindström och idékläckaren Fredrik Åström på scenen.

Tre av konstnärerna – Johan Patricny, som haft huvudansvaret, Lina Nordin och ukrainskan Angela Ursol – fick komma upp på scenen och samtala med Fredrik Lindström.

– När jag blev tillfrågad av Fredrik Åström sa jag att jag inte kunde framställa 70 motiv på egen hand. Därför kontaktade jag kolleger, först och främst lokala. Vissa var inte svårövertalade, men det gick inte helt smärtfritt, säger Johan Patricny.

Fredrik Åström berättar om det stora intresset som projektet rönt:

– Vi har haft både BBC och SVT här. Fler står på tur. Sverige 500 år kommer locka nya besökare både till Mariefred och Strängnäs kommun.

undefined
Cathrine Ohliw, aftonens toast madame på Gripsholms värdshus.

Staketet mäter närmare 150 meter.

– Det har varit jättetrevligt, vilken fin kväll, säger Fredrik Lindström som ju tidigare på nationaldagen även höll ett anförande i Strängnäs.

Kan du nämna någon favorit bland motiven här i Mariefred?

– Inför den här ceremonin har jag bara hunnit tjuvkika på ett tiotal av dem genom juteväven. Jag kan framhålla när telefonen kom till Sverige. Stockholm var under en period Europas telefontätaste stad!

Karta: Gripsholms Värdshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!