Lera från en sjöbotten och hästgödsel från en gård i Gnesta blandas med halm och sand, och blir till det murbruk som tillsammans med vedträn bygger den vägg som Mariefreds tredjeklassare för tillfället är engagerade i.
– När de blir äldre kommer de kunna säga "den där väggen var jag med och byggde", säger Lennart Ekengren som är museiansvarig inom Mariefreds hembygdsförening.
På tisdagsförmiddagen var det klass 3A från Mariefreds skola som bytte klassrummet mot Callanderska gården, och på torsdag ska alla treor från de två grundskolorna ha fått prova på att kubbmura.
– Vi har inte hittat några gamla kubbmurade väggar just här men det var en hyfsat välanvänd teknik i Sörmland på 1800-talet. Det var det enklaste och billigaste sättet att mura väggar på. Det är också en bra metod att använda om man bygger med barn eftersom det är helt ofarliga material som används, säger Kjell Taawo från Sörmlands museum som är engagerad i projektet.
Det som denna vecka byggs upp med hjälp av barnen är en vägg till ett hus som ska bli toalett för hembygdsgårdens rörelsehindrade besökare. Studenter från Eskilstuna folkhögskola var engagerade när grunden las och stommarna restes, allt enligt gammal metod.
Treorna får trampa leran till murbruket och klyva veden som sedan staplas mellan stommarna. Att prova på att göra tegelstenar av samma bruk är en annan station. Och eftersom Callanderska gården är en tidigare färgargård, ges också tillfälle att prova på växtfärgning.