– Den här jackan är varm och go, med dun, säger en kvinna som kommer med en kasse full med varma kläder till insamlingsståndet på Storgatan i Mariefred på fredagseftermiddagen.
Monika Wranne, som stått och tagit emot gåvor sedan morgonen, tackar och tar emot.
– Det är ett otroligt engagemang! Nyss gav ICA en hel shoppingvagn med pasta och det kommer folk hela tiden. Det är så gripande, säger hon som representerar Rotary som i Mariefred samarbetar med insamlingens initiativtagare.
På café Blå katten sitter Urban Widholm och slevar i sig en tallrik gulasch. Det är han som dragit igång allt och hittills sett till att 20 ambulanser lastade med förnödenheter har åkt ner till Ukraina för att sedan bli kvar där. De används för transport av främst soldater från fronten men även för civila och till blod som behövs i sjukvården. Mellan 11 000 och 15 000 människor har fraktats med dessa ambulanser, enligt Urban Widholm.
– Den här ambulansen fick jag när jag fyllde 70 i somras. Nu fyller vi den och i morgon åker jag ned med den till Linköping, säger han som knappt kan sätta ord på hur glad han är över allt det som Mariefredsborna bidragit med.
– Det är så fantastiskt. Både alla gåvor och hjälpen från Rotary.
Hans nätverk Blåljus till Ukraina, som bland annat samarbetar med Hjärta till hjärta, förmedlar även ekonomiskt stöd. Sedan i somras har 1,3 miljoner skänkts, pengar som bland annat går till inköp av mat på plats i Ukraina.
Små, privata insamlingar har ifrågasatts. Kritiken går ut på att sådana saknar såväl upparbetade kanaler till de behövande samt är mindre effektiva än de stora hjälporganisationerna. Men Urban Widholm är noga med att det som skänks ska komma till rätt personer och berättar om de kontrollstationer man använder.
– Vi låter köra ner ambulanser och stora lastbilar, alltid fullpackade för att det ska vara effektivt, och sedan fördelas innehållet i småbilar som kör ut i samhällena till människor som inte kunnat fly. Vi är noga med att registrera vad som skickas vart, för att undvika korruption, att mat hamnar i fel händer, säger Urban Widholm och tillägger att representanter från EU kontrollerar hjälpen och har gett gott betyg åt den.