På olika sätt sysslar de med musik, teater, programmering och fotografi, bland annat. De bor alla i Mariefred. Och de tycker att det i den växande staden borde finnas en plats där framför allt barn och unga kan ges utlopp för olika typer av kreativitet.
– Vi har en jättefin anläggning för sport och idrott, men det är inte alla som hittar sin plats inom just sport, säger ena initiativtagaren Linus Fagerström, som tidigare har haft kontakt med kommunen om sina idéer.
Han är själv musiker och startade i slutet av 2016 kulturföreningen Heart med hustrun Caroline Karlsson. Genom den har körer, konserter och andra evenemang arrangerats.
– Vi har aldrig känt oss motarbetade på något sätt, men det går långsamt inom kommunen. Så nu tar vi det här i egna händer, säger han.
Den kreativa grupp som han är en del av träffades så sent som i onsdags. På kvällen delade de med sig av sin vision i Facebookgruppen Vi som bor i Mariefred – ett kreativt centrum eller kulturhus, och gärna en kulturscen för större evenemang.
Inlägget har fått många tummar upp, hjärtan och positiva kommentarer – även från en del politiker, så här i slutspurten av valrörelsen.
– Att det finns människor som vill engagera sig och skapa mer kultur för våra barn och unga är bara positivt, givetvis. Och jag har full förståelse för att de inte orkar vänta, säger Monica Lindell Rylén (S), ordförande i kulturnämnden.
I september 2020 gav kulturpolitikerna kulturkontorets tjänstemän i uppdrag att utreda möjligheten att slå samman fritidsgårdens verksamhet som i dagsläget bedrivs i Wik, biblioteket som finns i rådhuset och den kommunala mötesplatsen som har sin hemvist i Biohuset.
Utredningen har inte slutförts, eftersom det ännu inte finns några besked från Statens fastighetsverk om hur det ska bli med kungsladugården som brann ner 2014. En förstudie om detta ska påbörjas under hösten, ger myndighetens fastighetschef besked om till tidningen.
– Det är det som är den stora pusselbiten, där skulle vi vilja vara med som hyresgäst. Dialogen med fastighetsverket fortsätter, säger Monica Lindell Rylén.
Wik anses inte vara funktionell för fritidsgårdsverksamheten och lokalerna är heller inte tillgänglighetsanpassade. Fastighetsbolaget SFAB har också planer på att riva fastigheten. Det har utretts om fritidsgården kan flyttas till Biohuset i stället, men svaret på den frågan är enligt Monica Lindell Rylén "nej".
– Förutsättningarna är inte de rätta där heller, inte ens när Biohuset tillgänglighetsanpassas.
För det ska ske nu, enligt Monica Lindell Rylén:
– Projektering och upphandling pågår, planerad byggstart är i vår. Jag kan bara beklaga att det har dragit ut på tiden.
Vad händer med Biohuset om mötesplatsen flyttar till en eventuellt ny byggnad?
– Det har vi inte diskuterat än. Men det ska vi fundera över, precis som med rådhuset om biblioteket flyttar därifrån. Vi är inte där ännu, men det är inga byggnader som vi kommer att glömma bort.
Att låta de kreativa verksamheterna få plats i kungsladugården är ett tänkbart alternativ för Mariefredsgruppen. Placeringen, vid den ursprungliga platsen före branden, vore enligt dem optimal.
– Mellan Mariefreds skola, Gripsholmsskolan och den nya skolan i Läggesta. Men det kanske finns andra alternativ också, säger Linus Fagerström som hoppas på debatt och diskussion, när frågan nu har aktualiserats.