Mässa ska vässa kommunens alla nior inför framtidsvalet

Efter pandemiårens digitala möten är det åter dags för mingel. Kommunens alla nior och deras vårdnadshavare bjuds in till gymnasieträff.

Aniara Ingbro i 9A och Samuel Hårdstedt i 9B tycker att de är välinformerade om det kommande gymnasievalet – men att välja är inte helt enkelt. De är överens om att låta intressen styra i stället för att göra "smarta val" för framtiden.

Aniara Ingbro i 9A och Samuel Hårdstedt i 9B tycker att de är välinformerade om det kommande gymnasievalet – men att välja är inte helt enkelt. De är överens om att låta intressen styra i stället för att göra "smarta val" för framtiden.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2022-09-30 06:33

Det blir gymnasiemässa i Thomas arena igen. Den 18 oktober finns lärare och elever från 16 olika gymnasieskolor på plats för att informera om sina utbildningar för kommunens alla niondeklassare.

– Nu är det dags att kontrollera innehållet på det som ni vill fylla era godispåsar med, säger studie- och yrkesvägledaren Lotta Franzén när hon håller lektion för niorna på Gripsholmsskolan på onsdagsmorgonen.

undefined
Lotta Franzén är "syv", alltså studie- och yrkesvägledare, på Gripsholmsskolan och håller, som sådan, ett antal lektioner med niorna varje år. Hon är också samordnare för gymnasiemässan i Strängnäs den 18 oktober.

Godispåsen är en metafor som hon återkommit till i sina möten med niorna, för att beskriva möjligheten för eleverna att själva välja gymnasieskola, program, inriktning och i viss mån kurser.

– Jag tror att många som känner sig skoltrötta nu kommer att tycka att det blir lättare på gymnasiet. Då läser man det man själv har valt, säger Samuel Hårdstedt i 9B som just nu vacklar mellan det bredare samhällsvetenskapliga programmet, kanske med humanistisk inriktning, eller estetiska programmet och dess musikinriktning.

– Båda ger behörighet om jag vill plugga vidare sen. Men jag älskar musik och vår syv har sagt att vi ska se till att ha roligt. Då blir det lättare att orka i tre år till.

undefined
Nästa vecka väntar prao för Gripsholmsskolans nior. Samuel Hårdstedt ska lära sig om arbetslivet på Tekniska museet i Stockholm och Aniara Ingbro i ett stall i Nykvarn, där fullblodshästar föds upp och tränas.

Aniara Ingbro i 9A funderar på att välja en mer praktisk utbildning i stället för en teoretisk, för att få utlopp för sin kreativitet.

– Jag gillar att laga mat, så kanske någon kockutbildning. Och så gillar jag djur, så kanske naturbruk, säger hon, och berättar att hon ska göra nästa veckas prao i ett fullblodsstall i Nykvarn.

Praoveckan och höstens enskilda samtal med studie- och yrkesvägledaren kanske bringar lite klarhet för niorna inför deras framtidsval, som ska vara gjort i början av nästa år. Att besöka gymnasiemässan i Strängnäs är frivilligt, men Lotta Franzén rekommenderar alla nior att gå. Senare under hösten ska Gripsholmsskolans nior göra ett obligatoriskt besök på Eskilstunas egen mässa, där gymnasieskolorna inom grannkommunens gränser finns representerade.

Strängnäs kommunala och fristående grundskolor har tilldelats olika tider för mässbesöket i Thomas arena, och på kvällen är också vårdnadshavare välkomna.

– Det är ert val men de kan vara bra att ha med sig. Inte minst för att hjälpa er att stå emot vågen av marknadsföring från gymnasieskolorna som säger "vi är den bästa skolan" eller "hos oss får du en dator". Ni måste komma ihåg att de är där för att göra reklam för sig själva, förmanar Lotta Franzén Gripsholmsskolans nior.

Karta: Thomas Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!