Det var varmt, ja, snudd på hett redan vid halv elvatiden. Ändå var det fullt fart på försäljningen vid torgstånden. Folk handlade potatis och tomater, bröd och ost, korv och rökt kött, ja, allt som behövs för en hel måltid fanns till försäljning. Bärnstensfärgad och alldeles nyslungad honung fick många att plocka upp plånboken.
– Försommaren var bedrövlig, alldeles för kall och blåsig. Men den 7 juli slog det om och nu samlar bina som galningar. De kompenserar för den dåliga inledningen på säsongen, förklarar Dan Levin, Björnlunda Honung.
Bondens egen marknad har blivit en institution på många håll i landet. Kraven på de som medverkar är stora: produkterna eller råvarorna som används för att framställa dem får inte ha fraktats mer än 15 mil, det företag som säljer varan måste också ha producerat den och det är producenten själv som ska stå i marknadsståndet.
För Calle Landsberg, Landsbergs Ekologiska, var det urpremiär i rollen som marknadsförsäljare. Dagen till ära hade han och hans medhjälpare tagit på sig kläder i medeltida stil för att passa in under riddardagarna, som också pågick i Mariefred.
– I dag säljer vi framför allt våra egna korvar. De tillverkas för vår räkning av Mälarchark och görs på nötkött från våra djur. Än så länge är det Mälarcharks recept, men vi håller och arbetar fram egna korvrecept, berättar Calle Landsberg.
Nästan hälften av producenterna på marknaden kom från Flens kommun, vilket speglar det intresse som finns för mathantverk i kommunen.
– Flens kommun är landets ekotätaste kommun och vi har många väldigt skickliga mathantverkare. Nu jobbar vi på att få våra politiker och kommuntjänstemän att se och lyfta fram maten i Flen, säger Calle Landsberg.