Matnyttig festival med god variation och många besökare

Högrevsburgare, langos, lax och indiska specialiteter. Det finns något för alla när Nordiska mästerskapen i foodtruck anordnas. Årets kulinariska fest pågår fredag–lördag. "En jätteviktig händelse för Mariefred", poängterar krögaren, tillika upphovsmannen, Fredrik Åström.

Fredag–lördag smäller det! Då anordnas årets upplaga av NM i food truck i Mariefred, ett evenemang som krögaren på Gripsholms värdshus, Fredrik Åström, en gång tog initiativet till.

Fredag–lördag smäller det! Då anordnas årets upplaga av NM i food truck i Mariefred, ett evenemang som krögaren på Gripsholms värdshus, Fredrik Åström, en gång tog initiativet till.

Foto: Lars Kilström

Mariefred2023-07-19 17:54

NM, med imariefred.nu som arrangör, brukar locka tusen och åter tusen besökare till Mariefred.

– Jag har varit med sju gånger, tror jag. Det blir hela tiden både roligare och bättre. Jag tycker vi gör det proffsigare och proffsigare, säger festivalgeneralen Mattias Kroon som till vardags bor i Frankrike.

Torsdag kväll anländer den skånske matskribenten till Mariefred.

Klockan 10.00 följande dag samlas juryn, där både han och Fredrik Åström ingår, på terrassen framför Gripsholms värdshus.

undefined
Mattias Kroon, festivalgeneral: "Det blir bara roligare och roligare för varje år."

– I år är 36 truckar anmälda och jag är jättenöjd, berättar Mattias Kroon.

Det är han som har sista ordet beträffande vilka som får vara med.

– Maten ska vara vällagad och nygjord, hålla hög kvalitet medan råvarorna måste vara färska, poängterar eventchefen.

Mattias Kroon betonar också att utbudet ska vara varierat.

– Det får inte finnas för många truckar med likvärdiga menyer. Hamburgare är så klart väldigt vanligt i denna bransch. Men maximalt 15–20 procent av aktörerna ska erbjuda mat från samma kategori.

undefined
NM i food truck brukar varje sommar locka stora folkmassor till centrala Mariefred. Här en vy från Strandvägen.

Med tanke på det digra utbudet, har du något tips till förstagångsbesökarna hur de ska ta sig igenom festivalen på fredag eller lördag?

– Det bästa är om man kommer ett mindre sällskap som direkt tar ett par promenader i området för att kolla vad som finns. Sen gör man en plan, och delar upp sig. Alla köper från olika truckar varpå man träffas och testar varandras rätter. Ur miljösynpunkt är det jättebra om alla besökare tar med sig egna bestick.

– Ett annat förslag är att komma tidigt innan köerna blir för långa. Då kan du äta ett rejält mål redan strax efter elva. Sen blir du sugen igen framåt eftermiddagen. Däremellan kan man bara njuta av folkfesten.

undefined
Fredrik Åström: "Nu ska vi visa Mariefred från sin bästa sida."

Fredrik Åström berättar att han och Mattias Kroon i juryn bland annat får sällskap av andra krögare och influencers.

De vinnare som utses presenteras från en scen vid 15-tiden på fredagen.

– Det finns många olika kategorier. Till exempel snyggaste trucken, bästa vegorätten och bästa fisken.

– Vi har även en barnjury bestående av lokala ungdomar i åldern 10–15 år som utser ett eget pris, säger Fredrik Åström.

Vilket väder har du "beställt" inför veckoslutet?

– Regnet ska hålla sig borta och det ska vara lagom varmt, mellan 20 och 25 grader.

Tidningen har också pratat med två av aktörerna – en veteran och en debutant i sammanhanget.

undefined
Rolando Kosinka från Stockholmsbaserade Heaven street food talar sig varm för lax- och högrevsburgare.

Rolando Kosinka på Heaven street food talar sig varm för sina högrevs- och laxburgare.

– Jag gillar festivalen. Mariefred är en trevlig stad och jag har vunnit flera priser genom åren. Vi är fem personer som jobbar både fredag och lördag, det blir full rulle, säger Rolando Kosinka som ärvt matintresset från sin tjeckiska mor (fadern är bolivian).

Ny på Mariefredsscenen är Petra Danielsson, eller Laxtösen som företaget heter.

– Nu på sommaren står jag på Skansen varje tisdag i samband med allsången, annars blir det hästtävlingar och marknader. Men det här ska också bli kul. Jag känner andra som är med och har förstått att festivalen är väldigt stor. Vi hoppas kunna servera många wraps.

– Vi har fokus på lax, räkor, kräftstjärtar och skagenröra som serveras i tunnbröd. Det är kall mat, vilket uppskattas så här års, avslutar Enköpingsbon.

undefined
Laxtösen kommer till NM i food truck. Det blir debut för Enköpingstrucken, och grundaren Petra Danielsson, som i år fått äran att sälja mat under "Allsång på Skansen".

I samband med NM i foodtruck kommer också ett nytt bilmärke vid namn Xpeng att lanseras. Det finns möjligheter att testköra två stycken elfordon.

Karta: Gripsholms Värdshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!