Mavab börjar under hösten att bygga ett nytt hamnmagasin i Västra hamnen i Västerås på uppdrag av Västerås stad. Lagret, som är avsett för både bulk och pallgods, beräknas vara färdigt i maj nästa år. Totalentreprenaden ligger i linje med Mavabs nya strategi att kontinuerligt åta sig stora uppdrag. I april anställdes Klaus Elvelind till den nyinrättade tjänsten som chef för stora projekt.
– Mavab har traditionellt sett tillverkat prefabricerade teknikbyggnader och datahallar, men kommer nu att satsa på större bygg- och entreprenadprojekt, säger han.
Mavab har även tidigare utfört stora uppdrag, men företaget vill nu göra det mer kontinuerligt.
– Vi är mycket mer allsidiga än ett vanligt byggföretag. Vi har mycket teknikinnehåll och duktig personal. Vi kan både konstruera och installera saker på egen hand. Vi kan hålla ihop helheten från grundläggning till att man monterar upp komplicerade anläggningar, säger Klaus Elvelind.
Mavab producerar bland annat fiberförstärkarstationer till de fibernät som för närvarande byggs i både Sverige och andra länder. Företaget tillverkar även telekombodar till mobilnäten.
– Vi har varit med ända sedan NMT-tiden. Vi har levererat stationer till 2G, 3G, 4G och nu 5G. Vi har levererat mellan 20 000 och 30 000 stationer genom åren, berättar vd Örjan Gustafsson.
Teknikbyggnaderna svetsas ihop i svetshallen på fabriken i Mariefred. De inreds sedan i en annan industribyggnad på företagets område. De färdiga byggnaderna transporteras därefter till kunderna. I stationerna sitter reservkraftsanläggningar som tillverkats av Mavabs systerföretag Elektromatik i Örnsköldsvik.
Sedan ett antal år bygger Mavab även större industribyggnader och utför stålentreprenader. Företaget hyr även ut entreprenadmaskiner, kylcontainrar, elverk och byggställningar.
– Vi byggde en datahall på 400 kvadrat i Borås förra året. Vi tillverkade modulerna här i Mariefred och transporterade dem till Borås där vi hade en samarbetspartner som utförde allt markarbete åt oss. Sedan ställde vi modulerna på plats, utförde alla installationer och driftsatte datahallen och avslutningsvis tecknade vi ett driftsavtal med beställaren som sträcker sig över flera år, säger Örjan Gustafsson.
Mavab i Mariefred har 60 anställda och omsatte i fjol 180 miljoner kronor.
– Vi var lite oroliga när coronan kom, men det har ju visat sig att telekomsektorn som vi traditionellt har jobbat mot snarare har ökat sina investeringar. Folk jobbar på distans hemifrån och man kör möten på Skype och Teams vilket ställer högre krav på ett fungerande infrastrukturnät, säger Örjan.
– Vår orderingång har ökat dramatiskt, framför allt under andra och tredje kvartalen.
Örjan menar att företaget gärna vill anställa fler och bredda sin kompetens för att kunna stå stadigare vid konjunktursvängningar.
– Just nu söker vi ett par stycken elektriker vilket är en utökning som beror på en högre beläggning.
Parallellt med fiberverksamheten har Mavab byggt upp sin entreprenadverksamhet. Förra året färdigställde företaget till exempel en tullstation vid norska gränsen för 100 miljoner kronor på uppdrag av Tullverket. Mavab äger fastigheten och hyr ut den till Tullverket.
Mavab och systerbolaget Elektromatik utvecklar även klimatsmarta tekniska lösningar som bland annat handlar om att i högre utsträckning använda sig av batterier och solpaneler i kombination med reservkraftsanläggningarna och batterilösningar för lagring.
– En stor kostnad för våra kunder inom telekom är driften av de tusentals stationerna runtom i Sverige. Kan du strömförsörja dem på ett billigare sätt än över det vanliga elnätet har du såklart en fördel. Där ser vi en klar framtid, säger Örjan.