– Vi har fortfarande ingen klar bild av exakt hur vi ska göra framåt, så vi har sökt nya bidrag för att kunna fortsätta arbetet, säger miljökonsulten Ebba Sellén som arbetar med projektet.
I höstas pekade utredningen mot att ÖNS, övervakad naturlig självrening, kunde vara en lämplig metod. Men det kvarstår fortfarande arbete för att kunna säkerställa det.
Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg på kommunen, säger att ansökan om nya bidrag till projektet kommer att skickas in av länsstyrelsen efter kommunens förfrågan om stöd i maj. Länsstyrelsen söker sedan statliga bidrag från Naturvårdsverket, som i sin tur får bidrag till projekt som dessa från EU.
– Det är en process som måste gå genom många beslutsled. Man är otroligt strikt med de här pengarna så att statlig finansiering hanteras på korrekt sätt, säger hon.
Den summa som man kommer att ansöka om ligger på strax över 3,8 miljoner kronor.
Marken, som förorenats efter utsläpp från fabriken, har under årens lopp undersökts flera gånger. Resultaten från den senaste utredningen väntas komma innan försommaren.
Känns det som att arbetet närmar sig sitt slutskede?
– Känslan är att det är väldigt komplext. I och med att det finns mycket vatten i området har föroreningarna rört sig med tiden.
– Det finns i dag inga hälsorisker som vi ser. Hade det funnits det hade vi behövt agera på ett helt annat sätt, säger Kristina Svinhufvud.