Det var i februari 2020 som Mariefredsmedia AB, det bolag som då drev Mariefreds tidning/Måsen, försattes i konkurs med skulder till borgenärerna på över 980 000 kronor. Ekobrottsmyndighetens utredning mot styrelseledamoten och chefredaktören Marie Freij och hennes make Boggi Svensson Freij har pågått sedan konkursen avslutades i oktober 2022 och mynnar nu ut i ett omfattande åtal.
Misstankarna gäller två fall av grovt bokföringsbrott, två fall av bokföringsbrott av normalgraden och grov oredlighet mot borgenärer. Det senare ska paret ha gjort sig skyldiga till genom att föra över mer än 1,2 miljoner kronor från bolagets konton under en tid då företaget antingen var på obestånd eller riskerade att komma på obestånd. Grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer kan ge fängelse i minst sex månader och upp till sex år vardera.
Åklagaren Timothy Danielsson menar att Boggi Svensson Freij är att betrakta som faktisk företrädare för bolaget, även om han inte formellt var det, och yrkar på att både han och Marie Freij ska få näringsförbud i tre år.
Av stämningsansökan framgår det att det saknats verifikationer för omkring hälften av bokföringsposterna under 2018 och 2019.
Paret har privata skulder till bolaget på över 1,7 miljoner kronor som inte gått att bedöma närmare och det saknas verifikationer för löner och arbetsgivaravgifter på nära 3 miljoner kronor. Dessutom finns det bankuttag på 269 609 kronor som inte bokförts för räkenskapsåret 2020.
Enligt Timothy Danielsson har brotten begåtts medvetet. Två av bokföringsbrotten ska bedömas som grova eftersom det rört sig om "mycket betydande belopp", att fakturor med oriktiga uppgifter bokförts och att syftet varit att undandra sig beskattning.
Åklagaren planerar att kalla flera vittnen till den kommande rättegången, däribland en tidigare redovisningsekonom i Mariefredsmedia AB, som ska vittna till stöd för påståendet att de åtalade haft uppsåt att begå brott.
När tidningen når Boggi Svensson Freij över mejl påpekar han att det inte var han och Marie Freij som ägde Mariefredsmedia AB vid konkursen, utan den tidigare chefredaktören Anna Löfving. Det är en omständighet som länge varit oklar och som förnekats av Anna Löfving själv. Såväl konkursförvaltaren Carlos Costa som Ekobrottsmyndigheten har haft svårigheter att utreda frågan, eftersom aktieboken inte gått att finna.
– Vi anser i huvudsak att vi varken kan eller bör hållas ansvariga för vad som skett i ett bolag som någon annan ägt, skriver Boggi Svensson Freij.
Det är emellertid inte Anna Löfving som åtalas nu. Enligt åklagaren är det Boggi Svensson Freij och Marie Freij i egenskap av faktisk och formell företrädare som varit ansvariga för bokföringen och som därmed ska ställas till svars för felaktigheterna.
Så ni förnekar brott? Vad tänker ni om att ni riskerar fängelse?
– Ja, självklart förnekar vi brott. Vad gäller eventuella straff är det en hypotetisk fråga som bygger på fastställd skuld. I det hänseendet litar vi till att rätt kommer att bli rätt, skriver Boggi Svensson Freij.
Men hur förklarar ni att hälften av verifikationerna saknas och att ni har skulder till konkursboet på närmare 1,7 miljoner kronor, att ni misstänks för grov oredlighet mot borgenärer eftersom det förts över 1,2 miljoner kronor till er privat?
– Det här är saker som förhoppningsvis kommer att redas ut och besvaras ordentligt framöver, och som vi inte vill kommentera just nu.
Mariefredsmedia AB fick drygt 2,3 miljoner kronor i presstöd för år 2020. Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, krävde tillbaka 390 000 kronor, motsvarande de utbetalningar som hann göras innan stödet stoppades i samband med konkursen. Av detta fick MPRT tillbaka drygt 90 000 kronor efter konkursen avslutats.
Efter konkursen i Mariefredsmedia gick makarna Freij vidare och startade ett nytt bolag för att driva den konkurrerande tidningen Mariefredsposten. Även det bolaget har försatts i konkurs, men verksamheten drivs vidare i företaget Marielund medieproduktion AB, där Anders Hellsing är styrelseledamot och Marie Freij styrelsesuppleant.
Mariefreds tidning/Måsen drivs i dag av ett annat företag med andra företrädare och har numera inga kopplingar till Boggi Svensson Freij och Marie Freij.
Rättelse: I den första versionen av texten stod att Mariefredsmedia AB:s aktiebok skickats till utredarna. Det är fel. Aktieboken har aldrig återfunnits. Det stod också, felaktigt, att makarna Freij hade privata skulder till Mariefredsmedia på 4 miljoner kronor. Rätt ska vara 1,7 miljoner kronor.