Tidigare i år meddelade barn- och utbildningsnämnden att det skulle dröja innan den planerade skolan i Läggesta kunde bli verklighet.
För att möta behoven av en skola för dem som är bosatta i Mariefred och Läggesta, föreslogs en paviljongslösning med så kallade modulhus som alternativ. Tjänstemännen fick då i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för en sådan.
Men under nämndens sammankomst på tisdagen verkade förslaget inte längre aktuellt.
– Snabbutredningen har visat på att det kommer att kosta ett antal miljoner för att göra den här lösningen. Då behöver vi se hur stort behovet av platser är tills dess att den nya skolan står klar. Som det ser ut nu så har alla barn som sökt till förskoleklass i Mariefreds skola fått sitt förstahandsval, säger Catharina St Cyr (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I juni kommer befolkningsprognoser på områdesnivå, där man kommer att kunna se hur många barn det är i de olika åldrarna i Strängnäs kommundelar. De övergripande prognoserna visar dock på att årskullarna blir mindre och att inflyttningen av barnfamiljer inte är lika stor som den har varit tidigare, berättar Catharina St Cyr.
– I och med att det inte har börjat byggas några bostäder i området där den nya skolan är tänkt att ligga, och att de barn som behöver skolplatser just nu kan täckas av befinitliga skolor, så ser det inte ut att vara ett akut behov av en tillfällig lösning. Vi vill inte förbygga oss för resurser vi hellre vill kunna lägga på barnens lärande.
Sofia Könberg (L) är ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att majoritetsstyret försöker vinkla om situationen för att få det att verka som att lärare är frågan som behöver prioriteras, inte lokalerna.
– Att en tillfällig modullösning kommer att kosta pengar är ingen nyhet. Lärarna mår inte bra av att jobba i den nuvarande miljön, det blir en arbetsmiljöfråga för dem. Det går inte att koppla isär de två delarna och tro att det är olika saker.
I dag går 800 elever i Mariefreds skola som är byggd för 650 elever. Det är "knökfullt" säger skolans rektor. Även föräldrar har noterat att lokalerna tycks vara underdimensionerade.
Var det inte tänkt att modullösningen dskulle hjälpa till med situationen på Mariefreds skola ?
– Modullösningen var delvis ett sätt att se om det behövdes ytterligare platser under den här mellantiden innan Läggestaskolan byggs. Sen tittar vi också på hur vi kan lösa den situationen som är i Mariefreds skola, och det är ett eget spår som pågår. Skolans elevantal kommer att minska, säger Catharina St Cyr.
Sofia Könberg menar att även om befolkningsprognoserna tillfälligt dippar så kommer det att behöva finnas en skola på plats när uppgången väl kommer.
– De tror nog att vi kan ligga på 800 elever på Mariefreds skola fram till den nya skolan är på plats, när det nu blir. Det är under många år som vi inte kommer att ha någon vettig lösning.
– Både barn och lärare drabbas dagligen av att det är för trångt. Det är för litet och finns för lite att göra på skolgården, och det finns inte plats för elever som behöver gå iväg till grupprum om de behöver lugn och ro. Vi ser ju att sedan skolan blev överbelagd så har resultatet störtdykt, och det är svårt att tro att det inte finns ett samband.
Catharina St Cyr säger dock att man vill behålla en försiktig attityd kring utökningen av lokaler.
– Det pågår ett arbete nu med att förbättra Mariefreds skola, både med skolgården och innemiljön. Man ser på hur vi kan rusta upp och inreda skolgården på ett sätt som gör att det lockar till lek och utomhusaktivitet.
Tidsplanen för när Läggestaskolan ska stå färdig ligger nu runt 2027/2028, berättar Catharina St Cyr.
– Om bostäderna stått där när de skulle varit klara så hade även skolan gjort det. Men situationen i omvärlden har gjort att det blev som det blev. Och vi kan ju inte heller bygga en skola om det inte kommer några bostäder, för då finns det inte tillräckligt med barn för att fylla den skolan.
Ett slutgiltigt beslut i frågan om modulerna väntas tas under nämndens nästa sammanträde den 18 juni.