Mordbrandsdömd 17-åring får ändrat straff

17-åringen brännskadades själv vid händelsen den 29 mars i år.
17-åringen brännskadades själv vid händelsen den 29 mars i år.

Hovrätten håller inte med tingsrätten om att mordbranden i Mariefred var grov.

Mariefred 8 oktober 2019 12:31

Den 1 augusti dömde Eskilstuna tingsrätt en 17-åring från Strängnäs kommun för grov mordbrand i centrala Mariefred i mars i år. Påföljden blev sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

Domen överklagades till Svea hovrätt och i samband med det bytte 17-åringen advokat, till Kristina Boethius vid Advokatbyrån Thomas Bodström.

Hon ville att hennes klient i första hand skulle frikännas och i andra hand att brottet skulle bedömas som mordbrand av normalgraden, inte grov mordbrand. Oavsett vilket ville hon se ett lindrigare straff.

När Svea hovrätt på tisdagen kom med sitt beslut står det klart att påföljden ändras. Hovrätten håller inte med tingsrätten om att det var en grov mordbrand, utan mordbrand av normalgraden. 

Hovrätten tycker inte att det är bevisat att "spridningsrisken var avsevärd" och inte heller att det varit "konkret fara för flera människors liv".

Hovrätten poängterar dock dels att det handlar om ett mycket allvarligt brott, dels att det enligt socialkontorets utredning finns faktorer som innebär att 17-åringen "riskerar att utvecklas negativt".

Därför blir hovrättens påföljd ungdomsvård (brottsförebyggande samtal vid 15 tillfällen) plus ungdomstjänst i 150 timmar.

17-åringen har erkänt att han var med och tände på. Han skulle hjälpa en skuldsatt kompis att elda upp handlingar hos en redovisningsbyrå på Munkhagsgatan. Han nekade dock till mordbrand och menade att han inte förstått hur stor spridningsrisken var. 

 

I en tidigare version av artikeln stod att påföljden skärpts, men sluten ungdomsvård innebär att unga förövare placeras på låst ungdomshem, medan ungdomsvård innebär vård eller annan åtgärd med stöd av Socialtjänstlagen eller LVU.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa