Nu öppnar slottet sina hemliga rum – dags för Vasaväsen

Vilka hemligheter ryms i de mörka tornkällarna i Gripsholms slott? Måhända några av de väsen barnen trodde på för 500 år sedan? Frågorna får sitt svar under unika visningar på höstlovet.

För första gången blir vyn nerifrån Griptornskällaren och upp i slottet tillgänglig för allmänheten. Går man den öppna vandringen inne i slottet kan man i stället kika ner genom den gamla krutluckan.

För första gången blir vyn nerifrån Griptornskällaren och upp i slottet tillgänglig för allmänheten. Går man den öppna vandringen inne i slottet kan man i stället kika ner genom den gamla krutluckan.

Foto: Gripsholms slott

Mariefred2020-10-28 07:07

Visningarna är inte bara Gripsholms slotts första arrangemang sedan coronapandemin slog till och det första evenemanget överlag på något av de kungliga slotten sedan mars månad. Det är också den allra första gången borgen öppnar sina källarhålor för besök.

– Vi öppnar tre av slottets torn och gör, via borggården, besök i deras källarvalv. De miljöerna har vi aldrig visat förut så det är väldigt roligt, säger Gripsholms slotts verksamhetschef Josefine Lindqvist.

Visningarnas tema är Vasaväsen. Dels eftersom slottet är känt som en av Sveriges Vasaborgar, dels som en flirt med Mariefredsförfattaren Ingela Korsells båda barnböcker om väsen i nordisk folktro.

– Gustav Vasa hade ganska många barn och de är uppvuxna här på slottet på 1500-talet. För 500 år sedan förklarade man mycket med väsen. Man trodde på väsen och det var inte så konstigt. Vi kommer att titta närmare på vilka berättelser man berättade för varandra och vad man trodde på. 

undefined
"Vi har ju som tradition att ha höstlov med läslov på slottet. Vi vill för kontinuitetens skull fortsätta traditionen, men i år i en anpassad form", säger Josefine Lindqvist på Gripsholms slott.

Något exempel?

– Troll. Troll finns med i nästan alla kulturer sedan väldigt långt tillbaka. 

Blir det några troll på visningarna?

– Nej, tyvärr inte, säger Josefine Lindqvist och skrattar. 

Hon forsätter:

– Vi har aldrig obehagliga överraskningar på våra visningar. Det ska vara tryggt och säkert att besöka Gripsholms slott. 

Och nu även pandemintryggt?

– Ja, precis. Vi upplever att vi har väldigt god kontroll på antalet deltagare och vi har gott om personal, skyltar och spritstationer. Vi tar det på stort allvar och det är viktigt att det framgår.

Visningarna genomförs dagtid torsdag–söndag under höstlovet. Antalet platser är begränsat och biljetter måste förköpas via webben. Summan är dock symbolisk; 20 kronor.

undefined
Gripsholms slott ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Gripsholms slott har i övrigt inga guidade visningar under pandemin men är öppet för egna rundvandringar och de barnvänliga bildjakterna Vasabarnen samt Modesafari med Leo, det udda uppstoppade lejonet från 1700-talet.

Vad händer efter höstlovet? Kommer källarhålorna att visas även med mer vuxet fokus?

– Det är tanken. Vi kör det här lite som en pilot, för att inför jubileet om ett par år hitta nya sätt att tillgängliggöra just Vasamiljöerna. Då kan det behövas städning och belysning, men nu öppnar vi dem i all enkelhet precis som de är, säger Josefine Lindqvist. 

År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa den 6 juni valdes till kung i Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!