Den 6 december öppnade sig ett nära meterstort hål i vägbanan över en å vid Hista mellan Mariefred och Stallarholmen. Vägen stängdes av och i nära tre veckor leddes trafiken om via tidsödande omvägar.
Den 20 december öppnades så en tillfällig förbifart över två mindre vägtrummor strax intill den ordinarie landsvägen.
Sedan dess har Trafikverket gett ett antal bud på när den vanliga vägen ska vara lagad och körbar igen. Den stora frågan har varit hur den raserade vägbanan ska återuppbyggas. I korthet handlar det om vilken storlek och funktion den betongtrumma som ska läggas ner behöver ha, och vad det får för konsekvenser på vatten, miljö och säkerhet.
Nu står det klart att inte heller den senaste deadlinen – den 31 augusti – kan följas.
– Nej. Den håller inte, säger Trafikverkets projektledare Peter Miinalainen.
– Vi kommer att börja någon gång vecka 41. Då får vi leverans av den nya brotrumman som ska läggas ner.
Och hur lång tid tar sedan själva arbetet?
– Det är svårt att säga exakt. Brotrumman ska ner, det ska dit ett nytt räcke och en ny beläggning, så ska förbifarten tas bort också. Jag kan inte lova något, men lite drygt en vecka tar det nog.
Därmed kan vägen kanske vara lagad i mitten eller slutet av oktober – alltså mer än nio månader sedan slukhålet öppnade sig.
Hur kan det behöva ta så lång tid?
– Ja du. Det är vi som har hanterat det här fram och tillbaka internt, vad som skulle dit, en trumma eller en bro. Det har inte gått så bra, kan jag säga. Det skulle ha kunnat gå snabbare, säger Peter Miinalainen.
Det är du inte ensam om att tycka. Det hörs många kritiska röster kring detta.
– Jag har full förståelse för det. Samtidigt; eftersom vi inte sett att det varit en sådan jätteinskränkning av trafiken har vi verkligen velat se till att det blir rätt från början.
Där ingår bland annat att ta hänsyn till uttrarna, något en tidigare inventering belyst behovet av.
– När vi lägger ner den stora trumman ska vi också lägga ner en helt ny utterpassage intill. Ett extrarör så att uttern inte behöver springa över vägen. De vill gärna passera hinder torrt, inte simmandes. I det här röret kan de göra det, säger Peter Miinalainen.
Han tror inte att vägen kommer att behöva stängas av helt under arbetet, men att det kanske kan bli en reglering med trafikljus eller annat.