På knappt två dygn har omkring 20 personer anmält intresse för att bidra med en julklapp till ett barn som kanske inte annars skulle få så mycket av sina föräldrar.
– Det finns absolut områden med större social utsatthet – men vi ska inte tro att vi här är fredade från arbetslöshet, sjukskrivningar, missbruk och ensamstående föräldrar som kämpar för att få ihop det. Just i år har allt blivit dyrare för alla och de som drabbas hårdast är de som redan från början hade det tajt, säger den 32-åriga Mariefredsbon Jeanette Nilsson.
Hon är initiativtagare till en ny julklappsutdelning, som har Strängnäs kommun med omnejd som geografisk gräns. Till skillnad från många andra julklappsinitiativ, där den som vill kan ge en gåva som går till exempelvis till något av barnen på ett flyktingboende, så är Jeanette Nilssons idé att varje present ska ha en tydlig mottagare. Efter tisdagens inlägg i Facebookgruppen Vi i Mariefred, har ett fåtal föräldrar hört av sig med önskemål om hjälp med en gåva till sitt barn.
– Det känns fint och tryggt att veta att vi är många som vill engagera oss oavsett om det i slutändan landar i en julklapp eller inte. Livet är så otroligt dynamiskt, nästa gång kan vara någon som i år är givare som behöver stöd, säger hon.
Matchningen mellan mottagare och givare sker med största hänsyn till integriteten, berättar Jeanette Nilsson:
– Jag lämnar inte ut några uppgifter, jag är mellanhand. Den som vill ha hjälp behöver inte motivera något eller förklara sig. Jag vill bara veta om det är en flicka eller pojke, ungefärlig ålder och vad barnet tycker om att göra.
Den informationen förmedlar hon till en givare, och därefter är tanken att givaren köper en passande julklapp för högst 350 kronor, slår in den och lämnar den till Jeanette Nilsson. Hon överlämnar därefter presenten till mottagaren enligt överenskommelse. Det kommer inte att finnas något i paketet som på något vis avslöjar att julklappen kommer från en främmande person.
– Som mottagare har man heller inga skyldigheter. Det är en julklapp från föräldern till barnet, förklarar Jeanette Nilsson, som genom sitt jobb inom skola mött barn och familjer som kämpar för att det utåt sett inte ska synas att det är svårt att få pengarna att räcka.
– Jag har träffat många barn som kommer till skolan utan att ha fått någon frukost hemma.