Nybyggda området i klassisk stil – nominerat till årets vackraste

Nyproduktionen Vallmohagen i Mariefred hyllas av föreningen Arkitekturupproret som nominerat området till ett av de vackraste nybyggena i hela Sverige under 2024.
– Det är jättekul att höra, säger Sanna Magnusson, ansvarig mäklare för projektet på Fastighetsbyrån Strängnäs/Mariefred.

Vallmohagen i Mariefred är nominerat i föreningen Arkitekturupprorets tävling.

Vallmohagen i Mariefred är nominerat i föreningen Arkitekturupprorets tävling.

Foto: Fastighetsbyrån

Mariefred2025-02-27 05:27

Nyheten i korthet

  • Nybyggnadsområdet Vallmohagen i Mariefred har nominerats till ett av Sveriges vackraste nybyggen 2024 av föreningen Arkitekturupproret.
  • Föreningen, som föredrar klassisk arkitekturstil, har lockat många anhängare och delar ut årliga utmärkelser för bland annat Sveriges vackraste nyproduktion.
  • Sanna Magnusson, ansvarig mäklare för projektet, är glad över nomineringen och tror att den klassiska stilen tilltalar många, men påpekar att läget fortfarande är det största dragplåstret.

Föreningen Arkitekturupproret bildades för snart tio år sen. Genom åren har föreningen lockat till sig ett stort antal anhängare som föredrar en mer klassisk arkitekturstil, till skillnad från de "fyrkantiga lådor" som de menar byggs i dag och som, enligt föreningen, förfular städer runt om i landet.

Varje år väcker också föreningen uppmärksamhet genom att dela ut olika utmärkelser som röstas fram på föreningens hemsida. Det är allt från Sveriges vackraste torg – där priset gick till Lilla torg i Malmö i 2021 – till Sveriges fulaste byggnad någonsin, där Arkitekturskolan i Stockholm utsågs till "vinnare", ironiskt nog.

Sedan 2017 har föreningen också utsett Sveriges vackraste nyproduktion som byggts under året. I år finns Vallmohagen i det växande Stadsparken i Mariefred med och tävlar mot bidrag som Nacka Grace utanför Stockholm, Åkeriet i Norrtälje och kvarteret Verket i södra Uppsala.

Sanna Magnusson tycker att det är roligt att nyproduktionen finns med bland de nominerade. Samtidigt är hon inte direkt förvånad över att det hyllas.

– Jag vet att de som ritat husen för området har fått många fina ord tidigare. Man bygger verkligen för att det ska passa in i resten av Mariefreds centrum, säger hon.

undefined
Sanna Magnusson, mäklare på Fastighetsbyrån, Strängnäs/Mariefred.

Hon tycker att det märks hos kunderna att det är många som dras till just den lite mer "klassiska" stilen, speciellt de som söker sig till Mariefred.

– Det ska kännas som att det är en äldre bebyggelse fastän det är nytt och modernt. Det tilltalar väldigt många.

Även om stilen spelar roll är det fortfarande läget som är det stora dragplåstret, säger Magnusson. Det blir därför svårt att säga ifall en nyproduktion i klassiskt snitt kommer att vara mer åtråvärd än en med mer modernistisk karaktär, då områdets övriga kontext spelar roll.

– Det kan bli lite malplacerat om man har en stil i ett område där det inte alls passar in. Då blir det inte lika attraktivt.

Sanna Magnusson berättar att det under en längre period byggts nyproduktioner där det fokuserats mer på raka linjer och färre "krusiduller". Nu tycker hon sig se att den lite traditionella, lite mer lantliga, stilen är på väg tillbaka.

Trots det är det inte så att byggprojekt likt det i Mariefred säljer som smör bara för att stilen har fått en renässans; det är fortsatt tuffa tider på bostadsmarknaden, även om ränteläget börjar ljusna.

undefined
Flera bostäder i projektet har inte byggts än, då man väntar på köpare innan bygget sätts igång.

Sanna Magnusson säger att just för Vallmohagen så blir det ännu lite krångligare då det krävs av kunden att man kan ta så kallade byggnadskreditiv på banken. Dessa är i regel ganska dyra med höga räntor.

– Tar man byggnadskreditiv så kan man ha ett lån under en lång tid innan man flyttar in, så det är tufft att sälja bostäder på det sättet, säger hon.

Men det är inte totalt köpstopp. En av bostäderna är såld och köparen har redan flyttat in i ett av de tre husen i radhuslängan. De övriga två husen är inte byggda än men är på gång, berättar Magnusson.

– De kommer att byggas så snart vi har hittat köpare. Det har tagit lite tid.

Då kanske den här tävlingen kan få fler att få upp ögonen för nybygget?

– Verkligen. Det är jättekul att höra, säger Sanna Magnusson.

Arkitekturupprorets pris

På Arkitekturupprorets hemsida står det att priset är tänkt att agera motpol till andra svenska arkitekturpriser där "proffstyckare" från branschen väljer utifrån "sin smak".

Vidare står det: "Vad händer när folket själva får välja? Finpriset delas ut av Arkitekturupproret, en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer."

Omröstningen avslutas den 20 mars och prisutdelningen sker den 3 april.

Källa: Arkitekturupproret.se

Karta: Stadsparken (Bostadsområde)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!