Nytt Grafikens hus kanske ingen kopia

Polisen är fortsatt försiktig med att avslöja vad utredningen kring branden av Grafikens hus visar. Försäkringsbolagen har varit på brandplatsen och ambitionen är att bygga ett nytt Grafikens hus.

Brand Grafikens hus JS 07.jpg

Brand Grafikens hus JS 07.jpg

Foto:

Mariefred2014-03-31 20:00

Lars Franzell, rotelchef på grova brott norra Sörmland, ansvarar för den ännu inte färdiga brandutredningen.

– Teknikerna är inte ens klara med sitt protokoll ännu, säger han.

Vad visar arbetet?

– Det rullar på men vi behöver svar från teknikerna.

Finns det fortfarande vittnen att höra?

– Ja, det finns det. Men detaljer kring vad utredningen har gett svarar jag inte på, säger Lars Franzell.

Avspärrningarna har hävts för inblandade försäkringsbolag.

Johan Zetterberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk som ägde Gripsholms kungsladugård, hoppas att brandorsaken kommer att bli tydlig när polisen är klar med sitt arbete.

– Vi vill veta brandorsaken så att vi kan lära oss något om brand i den här typen av byggnader. Statens Kammarkollegium har varit på plats tillsammans med Grafikens hus försäkringsbolag och golfklubbens försäkringsbolag. Vi tittar på ärendet tillsammans, säger Johan Zetterberg.

Statens Kammarkollegium agerar försäkringsbolag för Statens fastighetsverks byggnader. Alla inblandade är inställda på att återskapa det förstörda så långt det är möjligt.

– Nu tittar vi på hur vi rensar brandplatsen för att sedan gå vidare. Huvudalternativet är ännu så länge att bygga upp allt, men inga beslut är fattade.

Det är inte säkert att en ny byggnad kommer att bli en exakt kopia av den gamla. Det är flera överväganden som ska göras enligt Johan Zetterberg.

– Det går aldrig att återskapa samma byggnad. Det kommer att handla om verksamheterna och hur vi ser på kulturarvet. Vi ska stämma av med Riksantikvarieämbetet, Strängnäs kommun samt verksamheterna och det kan dyka upp önskemål och behov kring en ny byggnad.

Någon värdering av förstörelsen är ännu inte gjord. Johan Zetterberg har tidigare berättat för Strengnäs Tidning att en återuppbyggnad självklart inte kan få samma kulturhistoriska värde som 1800-talsbyggnader. Och eftersom existensen av gamla hus är en sinande källa är polisens brandutredning viktig för Statens fastighetsverk.

– Vi införlivar polisens rapport i vår egen vi gör om brandskyddet så att vi kan lära oss något av det som har hänt, säger Johan Zetterberg.

Hur ser Statens fastighetsverks tidsplan ut?

– Vi jobbar intensivt och jag föreställer mig att vi ska fatta ett formellt beslut kring ett eventuellt återuppbyggande till sommaren. Men vi ska först undersöka om det finns värden kvar eller om vi kan köra bort allting. Jag tror definitivt att brandplatsen ska vara röjd till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om