Oro för bostadsbygge i naturskönt område i Mariefred

De första skisserna över Fågelsången väcker frågor hos en engagerad grupp Mariefredsbor. Men hur många bostäder som ska byggas är ännu oklart.

Mariefred2016-11-23 05:49

Det knastrar under fötterna av ekollon som krossas och småkvistar som bryts, när Peter Hjukström stövlar fram genom Fågelsången för att visa var nya bostäder kan komma att byggas.

– 18 lägenheter i två klossar till byggnader med sammanlagt 2 000 kvadratmeter boyta är inte en varsam bebyggelse i mina öron. Enligt modern byggnorm ska varje lägenhet dessutom ha en parkeringsplats, säger Peter Hjukström och ser sig omkring i skogsområdet som används flitigt att hundägare och motionärer.

Tillsammans med Carl-Gustav Schalin och Lars Stenborg har han engagerat sig i naturområdet, en grön lunga mellan bostadsområdet Öster och Tredje backe i Mariefred. Trion, som kallar sig Mariefreds vänner, har tidigare samlat in mer än 2 800 namnunderskrifter för Fågelsångens bevarande som naturområde.

I juni 2015 gav kommunstyrelsen startbesked för utredning och planering av en betydligt mer omfattande bebyggelse i Fågelsången, än den som kan bli aktuell framöver. I november 2015 bjöd kommunalråden in Mariefredsborna till en dialog om planerna. Namninsamlingen drog i gång, Mariefredsborna visade sitt missnöje och kommunen backade. I mars 2016, på Rådhustorget i Mariefred, presenterade majoritetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna en mer återhållsam viljeinriktning. Enligt den ska endast området närmast det gamla vattenverket bebyggas med bostäder, och det med försiktighet och varsamhet.

– Det står fortfarande fast, säger Magnus Stuart, gruppledare för Moderaterna i Strängnäs.

Uppgiften om de 18 lägenheterna är hämtad ur en så kallad projektplan som togs fram tidigare i år. Planen är ett slags ram för det detaljplanearbete som väntas komma i gång i början av 2017, berättar Magnus Stuart.

– Det är inte säkert att det blir 18 lägenheter. Bostäderna ska vara anpassade efter platsen och det kan alltid vara svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut innan man får se ett första förslag till detaljplan.

Skissen i projektplanen visar att bostadsbygge kan ske både innanför och utanför stängslet som hägnar in det gamla vattenverket i dag. Det är något som Peter Hjukström, Carl-Gustav Schalin och Lars Stenborg reagerar mot – men Magnus Stuart hänvisar åter till arbetet med detaljplanen.

– Det är samma karta som vi stod på torget och presenterade, den gäller till dess att vi har ett förslag till detaljplan. Det är i detaljplanearbetet som man tittar på detaljerna. Visar det sig då att det inte är lämpligt att bygga på ett visst ställe så kan gränsen justeras åt det ena eller andra hållet, säger Magnus Stuart.

Kommunen räknar med att kunna sälja mark för 5 000 kronor per kvadratmeter boyta, vilket skulle ge kommunen 10 miljoner kronor i intäkter. Kommunens kostnader för projektet beräknas till knappt 4,5 miljoner kronor. Den största kostnadsposten är anläggningsentreprenaden, där bland annat rivning av gamla vattenverket, anläggande av gång- och cykelvägar med belysning och iordningställandet av en allmän badstrand med brygga ingår.

Vad ska kommunen göra för de drygt 5,5 miljoner kronorna som blir över?

– Exploateringsvinster läggs på andra investeringar. Ett överskott från Fågelsången kommer att användas till nya projekt i Mariefred, säger Magnus Stuart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!