Så viktigt är känslor vid gymnasievalet

I veckan har kommunens alla niondeklassare gjort sitt val till gymnasiet. Bland de elever som tidningen har träffat har magkänsla och lärares och elevers mottagande vid besök på skolorna spelat en avgörande roll.

Tilde Forssman, Sofia Wanhainen, Kajus Strolé, Filip Kullerback och Kian Clementsson Kinn är nior på Mariefreds skola som nu väljer till gymnasiet.

Tilde Forssman, Sofia Wanhainen, Kajus Strolé, Filip Kullerback och Kian Clementsson Kinn är nior på Mariefreds skola som nu väljer till gymnasiet.

Foto: Anna Hübsch

Mariefred2023-02-18 11:15

Tidningen har träffat fem elever på Mariefreds skola när de just har gjort sitt val till gymnasiet.

– Från början var det väldigt svårt att välja linje, tycker Sofia Wanhainen.

– Det var kul att välja. Det är ju en nystart. Men det har varit lite nervöst. Man vill ju göra rätt från början så att man inte fyller i fel, säger Filip Kullerback.

Frågan är hur stor roll själva skolan spelar när eleverna väljer både utbildning och vilken skola de ska gå på.

– Det ska vara en bra skola. Jag tycker att man ska gå på magkänslan. När man åker och tittar ska man känna att det känns bra, säger Filip Kullerback, som valt hockeygymnasiet i Orsa.

– För mig var det lätt att hitta linjen, men skolan var lite svårare att hitta. Skolan är ganska viktig. Det är där man ska spendera sin skolgångs kanske tre bästa år. Om det inte känns bra på skolan kommer det inte vara kul, säger Tilde Forssman.

Hon har valt samhällsprogrammet på Grillska gymnasiet i Eskilstuna och i andra hand Thomasgymnasiet i Strängnäs.

– Jag tyckte om Thomasgymnasiet mycket men jag vill läsa UF (Ung företagsamhet) och Grillska erbjuder det. På "Thomas" hade jag fått lägga till det som utökad studiekurs, säger Tilde Forssman.

Sofia Wanhainen valde Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.

– Det var svårt att välja skola, men jag valde Rekarne för att lärarna var väldigt mottagande och skolan liknade Mariefreds skola, berättar hon.

Kian Clementsson Kinn har varit runt på sju–åtta skolor i hela Sverige för att hitta rätt hockeygymnasium. Han berättar att mottagandet skilde mycket mellan olika skolor. På ett ställe fick han bara visa upp sina färdigheter i hockeyrinken medan det på andra ställen erbjöds rundvisning på skolan och i staden.

– Jag valde Celsiusskolan i Uppsala. Där var det lugnt och skönt och bra arbetsro, fast det är en stor skola, säger Kian Clementsson Kinn.

Kajus Strolé fastnade för fordons- och transportprogrammet, inriktning personbil på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.

– Jag valde Rekarne för att skolan är stor och har bra lärare. Den är som ett andra hem. Om man inte får känslan att man vill åka tillbaka till skolan, då vill man inte lära sig. Det är en viktig sak att känna att man trivs, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!