Lagen om tre finns i bakhuvudet när Bri Hansson, som arbetar i butiken Äta ost och deli i Mariefred, sätter samman helgens härligaste ostbricka.
– Det finns egentligen inget rätt och fel, smaken är ju olika. Men jag tycker det ska vara en hårdost, en mjukare vitmögelost och en kittost eller en blåmögelost, säger hon och tipsar specifikt om "den svenska gruyèren" Almnäs tegel från Almnäs bruk, champinjoniga Linnéa från Jürss mejeri, syrliga Ängslunda från samma mejeri och den förhållandevis milda Ramsdalens blå från Gårdsmejeriet Sanda.
– Man får gå på mod när det gäller valet av mögelost, säger Bri Hansson – ja, passande nog döpt efter osten brie.
Utifrån de tre ostarna väljer hon lika många tillbehör: Nötig fikonmarmelad till den salta hårdosten, olivolja med citronsmak till vitmögelosten, päron till blåmögelosten.
– Eller rostade nötter, torkade aprikoser, dadlar... jag tycker att man ska våga prova olika, säger hon och tipsar vidare om att äta ostarna i smakordning, mildast till kraftigast.
– Men den här gamla grejen med exotiska frukter till osten kanske inte är det som framhäver smakerna på bästa sätt. De har ofta fraktats hit omogna och kommer inte riktigt till sin rätt. Då är svenska jordgubbar eller blåbär, när de är i säsong, bättre val, säger Bri Hansson som också vill ha chark och kex på sin ultimata bricka.