Isarna som är bäst och först för ett liv på glid

Svish, svish! Säsongens första skridskotur i Mariefredsviken är avklarad. Christer Zettervall, skridskoledare, ger sina bästa tips på var man hittar de första isarna och hur man åker säkert. Dessutom har han en glad nyhet.

Om isläget tillåter blir det plogad bana i Mariefredsviken i vinter. "Så bra att kommunen ger oss möjlighet att kunna ploga på Mälaren", säger Christer Zettervall, långfärdsskridskoledare i Friluftsfrämjandet Mariefred som sedan i våras arrangerar turer och kurser tillsammans med Gnesta och Björnlunda.

Om isläget tillåter blir det plogad bana i Mariefredsviken i vinter. "Så bra att kommunen ger oss möjlighet att kunna ploga på Mälaren", säger Christer Zettervall, långfärdsskridskoledare i Friluftsfrämjandet Mariefred som sedan i våras arrangerar turer och kurser tillsammans med Gnesta och Björnlunda.

Foto: Privat

Mariefred2022-12-21 21:24

För drygt en vecka sedan sågs säsongens första gäng ute på Mälarens isbelagda vatten. En av dem som susade förbi var Christer Zettervall som är så kallad grenledare för Friluftsfrämjandet i Mariefred, vilket betyder att han ansvarar för de tre aktiva skridskoledarna (varav han själv är en) i staden. Och att han har järnkoll på var de bästa isarna finns och vart de mest otåliga skrinnarna kan bege sig. För som han säger: 

– Det finns alltid sjöar som lägger sig före andra. Då handlar det om mindre sjöar som inte är djupa, kanske bara ett par meter. 

undefined
Linus Klackenberg, Jimmy Nilsson, Magnus Fredriksson, Peter Skoog och Christer Zettervall på premiärtur i Mariefredsviken häromveckan.

Ge oss namn, tack! 

– Kärrlången utanför Mariefred. Åkers bergslag och Marvikarna har fina sjöar där isen lägger sig först. Den finaste leden går från Åkers styckebruk ner till Gnesta. Den är ganska lång, runt fyra mil. Övre Marviken och Mellan-Marviken i naturreservatet Krampan hör till den första sträckan som lägger sig, säger Christer Zettervall och skärper rösten:

– Men ingen ska åka ut på en is för att man hört att det ska vara bra, utan man måste själv ta ansvar för att säkerställa att den är det. Eller åka i en grupp med utbildade ledare. 

Inom Friluftsfrämjandet har ledarna en grundlig utbildning och det är höga krav på kunskaper och erfarenheter innan man får börja leda en grupp.    

– En viktig del i ledarnas arbete är att inhämta information om förutsättningarna inför en tur.   

Tidningen har frågat kommunen om det finns planer på att ploga naturisar denna säsong, men så är inte fallet. Det gör den nyhet som Christer Zettervall berättar om extra intressant. 

– Friluftsfrämjandet i Mariefred har kommit överens med kommunen om att vi ska ploga en bana i Mariefredsviken, när isarna är säkra. Vi får använda kommunens fyrhjuling med plogblad. 

Siktet är inställt på en rundbana på upp till 5 kilometer. Men som alltid när det gäller denna sport är säkerhetskraven höga – vädret styr. En riktlinje är att det ska vara minst 20 centimeter kärnis för att det ska gå att ploga. 

undefined
Så här vacker låg isen i Mariefredsviken för ett par helger sedan.

Ingen skridskotur får ske utan minutiöst säkerhetstänk. Det mest grundläggande är att ha kunskap, både om is generellt och om området där man åker, och rätt utrustning: hjälm, säkerhetslina, pik och dubbar. 

– Att åka i grupp är säkrast. Och det är bra att öva på att gå genom isen med full utrustning, säger Christer Zettervall.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!