Parkeringar vid bastu orsak till överklagan

Besked om överklagat bygglov för en bastuflotte vid Kölnholmen dröjer.

Patric Johansson är ordförande i Mariefreds kallbadhusföreing, som vill återskapa ett permanent badhus med bastu vid Kölnholmen. En bastuflotte är ett första steg, men bygglovet har överklagats.

Patric Johansson är ordförande i Mariefreds kallbadhusföreing, som vill återskapa ett permanent badhus med bastu vid Kölnholmen. En bastuflotte är ett första steg, men bygglovet har överklagats.

Foto: Joakim Serrander

Mariefred2019-11-26 15:39

Mariefreds kallbadhusförening har fått vänta länge på besked om hur det blir med det bygglov som kommunen beviljade i början av året. Det överklagades av närboende, som befarar att parkeringssituationen längs med Gripsholmsvägen kommer att förvärras.

Kallbadhusföreningen har framfört att många av badarna kommer att gå eller cykla, precis som när de ska till badbryggan vid Kölnholmen i dagsläget. "Om man från kommunens sida nöjer sig med de badandes försäkran blir vi verkligen oroliga över hur beslutsunderlaget ser ut", skrev de närboende i sitt överklagande till länsstyrelsen den 25 mars.

Länsstyrelsens handläggningstid är normalt tre–fyra månader. I juni underrättades de klagande om att avgörandet kommer att bli "väsentligt försenat" på grund av hög arbetsbelastning och den kommande semesterperioden. Nu, ytterligare fem månader senare, är ärendet fortfarande under handläggning.

Det är ett tidsbegränsat bygglov för en bastuflotte det handlar om, i anslutning till den befintliga badbryggan. På sikt är målet att återskapa ett permanent kallbadhus med bastu vid Kölnholmen. För det krävs lån, sponsring och betalande medlemmar.

Vid årsskiftet 2018/2019 hade 124 familjer och 48 enskilda tecknat medlemskap, men omkring hälften droppade av inför 2019 års avgift. Ett antal nya medlemmar har dock tillkommit under året, framgår av föreningens hemsida.

– Vi förbereder oss för att öka våra aktiviteter då överklagandet är slutbehandlat, skriver ordförande Patric Johansson i en kommentar till tidningen.

Karta: Kölnholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!