Utred möjligheten att skapa en småbåtshamn i vattnet vid Mariefreds båtklubb. Så lyder den ena delen av kommunstyrelsens uppdrag till tjänstemännen på mark- och exploateringsenheten. Båtklubben har ett två hektar stort område utanför Mariefreds tätort i området Tredje Backe. Flera av byggnaderna som klubben har på sitt område har bara tillfälliga bygglov som nu har gått ut.
Den teknikaliteten ska en ny detaljplan ändra på, och det är den andra delen av kommunstyrelsens beslut. Klubben kommer att få möjlighet att uppföra ytterligare byggnader som den behöver vilket klubbens ordförande Lars Erik Larsson ser positivt på.
– Ja, absolut, den marken som vi finns på är allmän mark och vi har inte möjlighet att få bygglov där nu. Det finns mycket som vi behöver som till exempel spolmöjligheter och ekonomihus, säger han.
Klubben har plats att expandera inom sitt område. Växer gör även orten Mariefred och dit lockas bland annat flyttsuget båtfolk.
– Vi bedömer att det är brist på båtplatser och behovet ökar eftersom Mariefred växer. Många som flyttar dit är intresserade av att ha båt, säger Urban Svantesson, markförvaltare vid mark- och exploateringsenheten.
Det finns dock några hinder att övervinna innan det blir möjligt att anlägga en hamn. Hamnverksamhet kräver tillstånd av mark- och miljödomstolen och då får det inte finnas naturvärden i området som riskeras med en hamn. En småbåtshamn måste dessutom drivas av någon. Båtklubben har sagt nej, den saknar de ekonomiska musklerna. Alternativen som återstår är att Strängnäs kommun driver hamnen eller att en tredje part anmäler intresse, fönstret står på vid gavel.
Det finns redan ett par småbåtshamnar inne i Mariefreds tätort som drivs av företaget Pro Marina.
– Man får tänka att en småbåtshamn ute vid Tredje Backe i första hand blir fasta platser och inte till för daggäster. De andra hamnarna, småbåtshamnen i Östra Mariefred och gästhamnen vid hamnplan, kan i så fall få mer karaktär av gästhamnar, säger Urban Svantesson.
Om småbåtshamnen vid båtklubben får alla tillstånd kommer hela planläggningen plus byggandet av allmänna anläggningar som gång- cykelbana, sammanlagt att kosta 2,4 miljoner kronor. Pengar som Strängnäs kommun står för, men till en viss del räknar med att få tillbaka genom att hyra ut marken till båtklubben.
– Själva den fysiska utbyggnaden av småbåtshamnen tillkommer och den kostnaden är beroende av vilken typ av hamn man bygger.