– Mina böcker är andliga, och i dem är skogen besjälad. Jag tror att de flesta människor är lite olyckliga, som jag, och tänker att "Jaja, det är väl så här man ska ha det...". Men så går jag ut i skogen och inser att det är det här livet vi är formade till - att vara ute i naturen, berättar Johanne.
Det var också naturen som höll henne balanserad under åren som krigsreporter.
– Jag var ofta ute i skogen. Det var det som gjorde att jag inte råkade ut för PTSD (posttraumatiskt stressyndrom, reds. anm.) på grund av den arbetsmiljö jag hade.
Hon bor utanför Mariefred, och man skulle kunna tro att det var planerat - alltså faktumet att en författare som skriver vikingafantasy också har flera fornlämningar på gångavstånd. Men detta uppdagades först efter att Johanne och familjen hade flyttat hit. Det var dock inte här hon skrev sin senaste bok "Sigrid - Sagan om Valhalla".
– Jag insåg snabbt att jag inte skulle få något gjort i Stockholm där vi bodde innan vi flyttade hit. Jag kunde inte koncentrera mig när jag hörde folk gå omkring ovanför huvudet på mig. Så jag åkte till Hemmavan och skrev boken där under nio månader.
Johanne berättar att hon efter den inledande "Sagan om Vahalla"-trilogin från början av 00-talet hade blivit "bronsåldersutbränd". Därför valde hon att denna gång låta de nya böckerna (som ska bli fyra till antalet) utspela sig längre fram i tiden - runt år 1 000.
Handlingen kretsar denna gång kring Sigrid Storråda, den svenska och sedan danska drottning vars existens är omtvistad. Med andra ord en perfekt person att bygga upp en berättelse kring.
– Jag låg i lunginflammation och plötsligt började delarna till berättelsen om Sigrid bara ploppa fram, nästan som hallucinationer. Jag såg snabbt att storyn var där och att jag bara behövde pussla ihop den. Förlaget var överlyckligt när jag hörde av mig, skrattar Johanne.
Hon beskriver Sigrid Storråda som "The original Moder Svea", en tuff kvinna som är en bra förebild - för att hon är smart.
– Varenda tonårstjej som känner sig ängslig ska läsa den här boken. Men mina böcker har både kvinnliga och manliga läsare.
Även om "Sagan om Valhalla"-böckerna är skönlitterära ligger det ett gediget faktaarbeta bakom dem. Johanne säger att hon med sina böcker vill ge den nordiska historien och mytologin återupprättelse från att den blev utsatt för omarbetning när Sverige blev kristet. Framför allt vill hon lyfta fram kvinnorna och hon nämner valorna, de fornnordiska spåkvinnorna, som exempel.
– När kristendomen kom så förvandlades de till häxorna på Blåkulla. Och Freja var ju inte bara kärlekens gudinna, utan hon var till exempel starkt sammankopplad med krig och valde ut de bästa krigarna som skulle till Midgård, före Oden.
Samtidigt kan boken förstås också läsas som ett rent äventyr.
– Det är en hel del blod och död i böckerna. Jag tar inte ansvar för mina karaktärers handlingar, säger Johanne med ett snett leende och slår ut med armarna.