Reko ger eko – varannan vecka i Mariefred

Lokal direkthandel från småskaliga matproducenter har fått ett uppsving med det stora antal Reko-ringar som bildats på senare år. "Jag tror att folk tycker att det är och känns bra att handla närproducerad mat utan mellanhänder", säger Camilla Callenmark som är initiativtagare och administratör av Reko Mariefred.

Fogdöbon Charlotte Hjorth köper ägg av sin lokala matproducent Caroline Parneus från Kungsberg gård.

Fogdöbon Charlotte Hjorth köper ägg av sin lokala matproducent Caroline Parneus från Kungsberg gård.

Foto: Joakim Serrander

Mariefred2021-10-21 19:34

Torsdagkväll och klockan slår strax sju. Den stora parkeringen intill Gripsholms slott är i det närmste beckmörk, med undantag för kupébelysningen från ett gäng bilar som ställt sig med sina öppna bagageluckor mot varandra. Reko Mariefred har utlämning och den kommande halvtimmen blir intensiv när kunder och matproducenter ska finna varandra.

– För flera småskaliga producenter av mat har Reko blivit en viktig marknadskanal och inkomstkälla. Utbudet är fantastiskt och det är otroligt häftigt att vi har det här i vårt närområde, säger Camilla Callenmark.

undefined
Camilla Callenmark var med och startade Reko Mariefred 2018. "Utbudet är fantastiskt och det är otroligt häftigt att vi har det här i vårt närområde", säger hon.

Hon drog igång Reko Mariefred 2018, som sedan dess kör utlämning varannan vecka och året om.

– Utbudet är säsongsvarierat och personligen tycker jag den bästa tiden är från juli till oktober. Då finns allt från blommor, till ägg, grönt, honung, fisk och kött.

Reko Mariefreds Facebookgrupp har vuxit stadigt sedan starten för tre år sedan och i dag har mer än 3 500 medlemmar.

– Vi har dryg 30 aktiva matproducenter och hälften av dem brukar finnas på plats vid varje utlämningstillfälle. Konsumenterna har redan innan lagt sin beställning och de kan snabbt stanna till här och hämta upp sina varor, säger Camilla Callenmark som själv alltid brukar vara på plats – och passa på att handla.

undefined
Varannan torsdagkväll är det Reko-utlämning av lokalproducerade matvaror på slottsparkeringen i Mariefred.

Hon har märkt av ett uppsving i efterfrågan på närproducerat under pandemin och tror att den trenden kommer att hålla i sig även efter det att restriktionerna släppt.

– Det är en fantastik stämning här och det märks att många uppskattar att handla lokalt och därmed också stötta småskalig livsmedelsproduktion.

undefined
Honungsproducenten Eva Skoog i sällskap av spralliga barnbarnet Alfred Jansson, 3 år.

Konsumentenas famnar fylls snabbt med kartonger, påsar och en och annan ståtlig solros. Ägg, honung och kött tycks stå på majoritetens inköpslistor och transaktionerna går snabbt.

Eva Skoog, från Skoogs bigårdar, har sällskap av barnbarnet Alfred Jansson, 3, i bagageluckan.

– Jag har varit med i Reko Mariefred sedan starten och tycker att det är en bra försäljningskanal.

undefined
Bilal Albatin kom till Sverige under flyktingkrisen 2015. Han har fått låna en bit mark i Malmköping där han odlar en mängd grönsaker som ha tar med sig till Reko-utlämningarna i Mariefred. Camilla Callenmark är en av flera som uppskattar hans utbud.

Mittemot henne har Bilal Albatin parkerat sin skåpbil full av grönsaker. Han kom till Sverige från Syrien 2015 och är med på utlämning för andra gången.

– I Syrien arbetade min familj med lantbruk och hemma i Malmköping har jag har fått låna en bit outnyttjad mark av en man där jag odlar allt från kryddor till zucchini, fänkål och tomater. Det här med Reko är en väldigt fin idé och ett bra sätt att träffa kunder som är ute efter bra mat, säger han.

Martina Schagerlund, som driver Lindholms gård i Barva, är regelbundet med på Reko-utlämningar i såväl Eskilstuna som Mariefred.

– Vi är ganska så ensamma med viltkött och har sjukt mycket beställningar till ikväll, säger hon medan kunderna hämtar ut förpackningar med dovhjort, mufflon och vildsvin.

Fogdöbon Charlotte Hjorth har lagt beställningar hos flera av matproducenterna på parkeringen. Bland andra av Caroline Parneus, från Kungsberg Gård, som har med sig ägg, nötkött och hamburgare.

– Här finns så mycket bra mat och då våra egna höns slutat värpa så köper vi gärna av grannen, säger hon medan transaktionen klaras av.

undefined
Milva Hjorth-Madsen och Alexander Díaz, från Uppmälby gård i Björnlunda, har med sig beställningar av grönsaker, kryddor och mjöl.
Reko-ring

Reko-ringar är en modell för lokal direkthandel mellan småskaliga producenter och konsumenter med fokus på mat. Reko står för Rejäl konsumtion.

Kommunikationen mellan producenter och konsumenter sker på Facebook-grupper. Producenterna lägger upp listor på tillgängliga varor, konsumenterna beställer och man möts på till exempel en parkering för utdelning och betalning.

Genom att konsumenterna i förväg beställer varorna minskar matsvinnet.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!