Solen strålade när meddelandet om stängning mellan klockan 21-07 nitades fast på grinden på torsdagseftermiddagen. De två besökare som passerade, och som precis hade upptäckt en huggorm i naturreservatet, visste troligen inte om att parken utsattes för stor fara kvällen eller natten till påskaftonen.
– De eldade i ett gammalt bevattningskar och det hade spridigt sig runt om i gräset. Anledningen till att det inte tog eld var för att hjortar har betat av så hårt precis just där, vilket var tur, säger Lasse Eklund.
Men det var inte bara där som gärningsmännen tänt eld. På det utställda picknickbordet har det också brunnit liksom i två ekstockar.
– Man måste ha bra eldhärdar för att få fart på ek, kommenterar Lasse Eklund.
Men inte nog med det upptäckte också slottspersonal på lördagsmorgonen att det låg krossat glas över i stort sett hela grönområdet nedanför ekbacken. Gärningsmännen hade också dragit ned tegelpannor från en intilliggande bod. Skadegörelsen har inneburit fara för reservatets 140 dovhjortar.
– Det behövs inte mycket för att skära sönder pulpan mellan två klövar. Det är bedrövligt rent ut sagt.
Natten till torsdagen var det dags igen. Då eldade någon eller några på en ny plats nedanför ekbacken i reservatet. När personalen kom på morgonen låg det fortfarande och glödde, också nu var det tur att hjortarna betat av gräset så hårt.
– Den biologiska mångfalden är unik. Förra året var det en ornitolog som vid ett och samma tillfälle hörde 30 olika fåglar, varav tre var rödlistade, däribland den vita hackspetten.
Skadegörelsen i parken är polisanmäld och polisen rubricerar händelserna som allmänfarlig vårdslöshet och skadegörelse. Vid första skadegörelsen ska vittnen ha sett ungdomar.
– Vi har aldrig tidigare haft problem med skadegörelse, säger Lasse Eklund, som har jobbat i parken sedan 1982.
Syftet med naturreservatet är bland annat att bevara den biologiska mångfalden.
Enligt lag är det förbjudet att elda samt att störa djurlivet.