White guides recensenter besökte Mariefred i september, och lät sig då väl smaka av Rakstugans smårätter. Mysig miljö, lockande meny och väl tilltagna portioner, står det i guiden som publicerades i veckan.
– Vi hade ingen aning om att de hade varit här utan vi fick ett mejl i efterhand där de bad om bilder, säger Johan Ek som driver restaurangen tillsammans med sin fru Maria Ek.
Godast ansågs september månads smörrebröd vara, med västerbottenkräm och kantareller bland annat. "En perfekt kombination av smaker som gifter sig i munnen", enligt White guide.
Just detta smörrebröd finns inte att beställa längre, utan nu är det novembers variant som står på svarta tavlan.
Sammantaget gav White guide betyget "god klass" till Mariefreds minsta restaurang – som för tillfället är den enda öppna krogen i Strängnäs kommun som finns med i den digitala guiden.
– Jag får lite gåshud när vi pratar om det. Det är jättestort för oss, säger Johan Ek.
Även Skalla bord, också i Mariefred, finns med på listan – men restaurangen i Marielundsviken stängde tidigare i år.
Bland de lokala kaféerna i White guide är det endast Två goda ting, Mariefred, som har öppet. Stället har också betyget "god klass" sedan oktober 2019.
Annas hembageri i Mariefred och Hornuddens ekokafé är också listade, men Annas har stängt och Hornudden har valt att helt fokusera på sin restaurang.
"Global mästarklass", "mästarklass" och "mycket god klass" är toppbetygen som White guide delar ut till krogar, kaféer och barer.
Tidningen har sökt företrädare för White guide.