Restid utanför schema stressar

Nästan var tionde person över 50 år är sjukskriven. – Förr var jag glad när jag gick hem, säger Gunilla Pettersson, hemtjänsten Mås, som är deltidssjukskriven efter skada i jobbet.Hon är övertygad om att mindre enhetsgrupper gör kollegorna friskare.

Mariefred2014-10-07 20:00

Strengnäs Tidning träffar Gunilla Pettersson och Nina Stenström som båda jobbar på kommunens hemtjänst Mås i Mariefred. Enheten har funnits i snart två år och täcker Mariefred, Åkers styckebruk och Stallarholmen.

– Det är inte ovanligt med restider på en halvtimme, enkel väg. Vi åker exempelvis så långt ut på Selaön vi kan komma, säger Gunilla Pettersson.

Problemet är bara att restiden inte täcks in i schemat. Förklaringen är det datasystem som planerarna använder sig av, det tar inte hänsyn till restid. Därför kan restiden bli tre minuter mellan Kalkudden och Hedlandet.

– Är det snöstorm och hala vägar så går det inte att brassa på, säger Nina Stenström.

En vanlig arbetsdag kan innebära ett väldigt åkande mellan de olika kommundelarna. De äldre, som har beviljats hjälp i hemmet, får ta emot en stor variation av olika människor som hjälper dem. "Att insatsen blir utförd" har varit ledordet.

– Man försöker att göra så gott man kan, men vi vill att folk ska må bra. Att de ska ha kontinuitet i sin vardag och känna sig respekterade, säger Nina Stenström.

– Vi har många dementa och de tål inte förändringar och många nya ansikten, säger Gunilla Pettersson.

Personalen har jobbat på hårt för att räcka till. Men har man inte hunnit att planera in sitt toalettbehov får skogen ofta stå till buds ute på vischan. Och det händer "titt som tätt", menar de två kollegorna.

– Vi har lite på skoj suttit och räknat på vad slitage på bilar och bensin kostar, och vad det i stället skulle kosta att hyra små lägenheter på de olika orterna, säger Nina Stenström.

Sjukskrivningstalen för socialkontoret har ökat stadigt sedan 2011 och var i januari i år 7,5 procent. De över 50 år är mest sjuka med 9,4 procents sjukfrånvaro. Både Gunilla Pettersson och Nina Stenström är övertygade om att mindre enhetsgrupper kommer att leda till att folk blir friskare.

– Men det hade vi kunnat komma på också, säger Nina Stenström.

Flexibla scheman, som också kallas önskeschema, jobbar de redan med.

– Det är inte okej. Jag kan inte börja på en fritidsaktivitet för jag vet inte vilka kvällar jag jobbar, det ändras hela tiden, säger Nina Stenström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om