Robert räddade måsungen: "Huvudet var under ytan"

Robert Lundberg åkte vattenskoter när han såg fågeln som hade huvudet under vattenytan. Han trodde den var död: "Varje våg drog i fågeln."

Robert Lundberg räddade fågeln från fiskedraget som fastnat i både näbben och foten. "Fiska inte där det är så grunt, då finns det risk att saker som det här händer", vädjar han.

Robert Lundberg räddade fågeln från fiskedraget som fastnat i både näbben och foten. "Fiska inte där det är så grunt, då finns det risk att saker som det här händer", vädjar han.

Foto: Privat/Fanny Lindblad

Mariefred2021-07-28 20:53

Robert Lundberg, 42, var nere vid Baderskan i Mariefred. Han provkörde vattenskotern som tillhör hans företag Våg, som hyr ut båtar.

– Jag åkte runt mellan Baderskan och Ankholmen där våra båtar ligger, och sen ser jag en fågel som håller på i vattnet. Fågeln hade huvudet under vattnet och jag tyckte det var konstigt, berättar Mariefredsbon.

Robert Lundberg åkte fram för att se om måsungen var vid liv. När han närmade sig började den flaxa, men huvudet var fortfarande under ytan.

– Jag tog tag i fågeln med handen. När jag gjorde det kände jag att den satt fast i något – det var en fiskelina. 

Linan satt fast i botten och på den fanns ett stort fiskedrag vars krok fastnat i både övre och undre delen av näbben, samt i foten. 

– Jag tog tag i vingarna eftersom den flaxade och lindade linan runt styret på vattenskotern så jag kunde frigöra fågeln från linan som var ganska spänd. Varje våg drog i fågeln. 

Han frigjorde fågeln från draget och linan, men höll kvar i måsungen för att åka in till land och se hur illa det var ställt med djuret. 

Därefter ringde Robert Lundberg och hans kollegor till Eva Söderberg på Djurskyddet i Mariefred. När hon kom till platsen kunde hon konstatera att fågeln mådde bra trots omständigheterna. 

– Den var mest stressad över att bli infångad och hade ett litet sår under foten och på näbben, men det var bara ytliga sår. Den flög iväg när han släppte den, säger hon och fortsätter:

– Det var ren tur att han såg den. Det är många fåglar som man inte hittar och som dör. Det är hemskt.

Ungefär fem gånger om året får hon samtal om skadade fåglar vid Gästhamnen, där Robert Lundberg hittade måsungen. 

– Vi har hjälpt många svanar som fastnat i krokar. Det är hemskt för det finns både små och stora krokar och djuren far så illa. Har de tur är det någon som ser dem, men ibland går det inte att få loss krokarna trots att vi försöker. 

Vad ska man göra om man ser en skadad fågel? 

– Då kan man ringa Djurskyddet i Mariefred för rådgivning eller till en annan förening. 

Hon uppmanar även dem som ska ut och fiska att ta med sig en tång ifall de stöter på en fågel eller annat djur som fastnat. 

Robert Lundberg har också ett meddelande till dem som beger sig ut på tur:

– Fiska inte där det är så grunt, då finns det risk att saker som det här händer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!