Minns ni hur kön ringlade sig längs med Hammarvägen, när en restaurang i Stockholm delade ut förbeställda delikatesskassar och även sålde matlådor med italienska pastarätter utanför Annas hembageri? Det var våren 2020 och coronapandemin hade just förlamat restaurangbranschen.
– Utifrån hur mycket vi sålde så har vi nu beslutat att göra en större grej av det här, säger Johan Wrangel.
Då var han delägare i Stockholmsrestaurangen. Det jobbet klev han av sommaren 2020. Numera driver han Gripsholms golfrestaurang, tillsammans med Magnus Lundström, så det är under ny flagg som utlämningen återuppstår nästa vecka.
På tisdag parkerar krögarduon sin nya kylbil utanför bageriet, för försäljning av matlådor.
Därefter är tanken att bilen ska rulla i olika delar av framför allt Mariefred men kanske också andra delar av kommunen och möjligen länet.
– Som glassbilen, fast med pasta. En dag i veckan stannar vi i centrala Mariefred, en annan blir det Marielundsviken. Vi har alla möjligheter att köra ut matlådor även till Strängnäs och Stallarholmen, exempelvis, om det finns ett sånt intresse, säger Johan Wrangel.
Blir det bara pasta?
– Vi börjar så. Pasta är något som de flesta gillar. Det fungerar också bra i matlåda, det blir gott när man värmer upp det till skillnad mot kokt potatis som inte blir så kul. Men det är möjligt att vi utökar med något annat slags mat längre fram.
Facebookgruppen som lanserades under coronavåren är navet för information om dag, tid och plats. Inledningsvis kommer det att finnas 4–5 rätter att välja bland, men utbudet kan komma att bli större framöver.
– Gruppen har mer än 1 000 följare och det vill vi göra något av. Det här med att laga mat är en stor grej i vardagen när man har kids överallt och tiden inte räcker till. Folk arbetar dessutom fortfarande hemma. Det borde finnas underlag för att få det här att funka, säger Johan Wrangel.
Tankarna på denna mobila lösning har funnits en tid, men satsningen drar igång nu när det inte längre är högsäsong på golfbanan. Restaurangen, som enligt Johan Wrangel haft "en ganska bra sommar", ska dock hålla öppet för luncher året runt.
– Det är ingen golfrestaurang, utan en restaurang som ligger vid en golfbana. Vi vill att mariefredarna fortsätter att komma hit hela året.