Så in i Norden gott på Mariefreds gator

Tusentals lät sig smaka av mat från när och fjärran, när nordiska mästerskapen i mobil matlagning avgjordes på fredagen. Men matfesten fortsätter en dag till.

Mariefred2015-07-17 11:00

Klockan 11 på fredagsförmiddagen gick startskottet och det dröjde inte länge innan dofterna och smakerna spred sig i Mariefred, som står värd för det första nordiska mästerskapet i mat som har lagats i ett kök på hjul.
– Vi var nyfikna på det här med street food. Vi läste i tidningen att det skulle bli av så sedan dess har vi bara väntat på datumet, säger Eskilstunabon Lovisa Hasselquist som har kommit till Mariefred tillsammans med Sivert Kjellberg.
De är i färd med att sätta tänderna i en kantarelltoast respektive kantarellburgare, serverade av matbilen Kantarellkungen. Det doftar bekant av smörstekt svamp från vagnen på Storgatan. Men på Strandvägen avlöser de nya dofterna varandra – sydamerikansk grill blandas med mexikanska tacos för att övergå till karibiska kryddor och oset från en vedeldad pizzaugn.
– Det är så roligt att se så många kulturer samlade på ett ställe, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M), som ingick i den jury som utsåg vinnarna i fyra kategorier, detta det första nordiska mästerskapet i food truck-mat.
Andra jurymedlemmar var Gripsholmskrögaren Fredrik Åström, Mariefredskocken Leila Lindholm, Peter Jelksäter som är ansvarig för juniorkocklandslaget och Sveriges coach i Bocuse d’or, matjournalisten Mattias Kroon och den lokala matprofilen Bie Seipel. I sin bedömning har de tittat på råvaror, hantverk och teknik, upplägg och presentation samt originalitet.
Mojo gastro food truck, Forna auto och PM Pires prisades för sin mat, medan juryn utsåg Taste trucks design till tävlingens bästa. Besökarna fick också möjlighet att rösta på sina favoriter, och det var Fast food specialisterna, Vegan soul train och Svenska kulturpärlors food truck som föll dem i smaken bäst.
Prisutdelningen avslutade den första dagen, men matfestivalen fortsätter även på lördagen. Mellan klockan 11 och 16 går det att fortsätta att äta sig igenom olika matkulturer. Maten säljs i olika portionsstorlekar för att det ska gå att prova flera rätter utan att bli för mätt.
– Jag tycker att man ska gå ett varv och titta först, och sedan börja smaka. Det är härlig variation. Allt från Back a yard som lagar riktigt jamaicanskt till hamburgare. Och en bra hamburgare är alltid en bra hamburgare, svarar Peter Jelksäter på frågan om han har några tips till besökarna.
Även vegetarianer, veganer och allergiker har många valmöjligheter. Exempelvis serverar den Strängnäsbaserade matbilen Smooth cow mat utan gluten, mjölk och ägg. Det finns två matbilar med helt vegansk mat, och de flesta serverar vegetariska och glutenfria alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om