Baristorna visar – så lyckas du med kaffekonsten hemma

Helgen står för dörren, och kanske väntar en lång och lite extra lyxig frukost hemma. Baristorna på Två goda ting visar hur kaffekonst kan sätta extra guldkant på din morgonkopp.

Noel Viklund och Homare Masuoka är baristor på Två goda ting, där de skapar kaffekonst till kunderna. Så kallad latte art går inte att göra på bryggkaffe, utan espresso är bäst. Ett ångrör, som det på maskinen som syns i bakgrunden, underlättar för att få ett bra mjölkskum.

Noel Viklund och Homare Masuoka är baristor på Två goda ting, där de skapar kaffekonst till kunderna. Så kallad latte art går inte att göra på bryggkaffe, utan espresso är bäst. Ett ångrör, som det på maskinen som syns i bakgrunden, underlättar för att få ett bra mjölkskum.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2022-03-04 06:43

FREDAGSMYS

För att få till det som baristor kallar "latte art", krävs ett kaffe med hög koncentration och en bra skummad mjölk.

– Mjölk med hög fetthalt bränner inte lika lätt, säger Noel Viklund, som driver ett eget kafferosteri vid sidan av halvtidsjobbet på Två goda ting i Mariefred.

Det går inte att göra kaffekonst på bryggkaffe. En så stor espressomaskin som kaféerna har är inget krav, det går bra med de mindre exemplar som många har hemma.

Mokabryggare?

– Möjligtvis, men resultatet kan variera, säger Noel Viklund, och berättar vidare om skummets olika beståndsdelar.

Med ångröret på en espressomaskin går det lättast att få till ett så kallat microfoam, ett skum med så små bubblor att det snarast är en len och tjock mjölkmassa.

– Det är svårare utan maskin, men det går också att använda en fransk press för att slå in syre i mjölken. Det finns också små elvispar för just mjölkskum, säger Noel Viklund.

undefined
Sänk kannan när mönstret ska göras, instruerar Homare Masuoka. Häll först på samma ställe, höj sedan kannan och dra ett streck igenom. Låter det enkelt?

Med espresson i en kopp eller ett glas och den skummade mjölken i en kanna, är det dags för nästa steg mot kaffekonsten – själva tekniken.

– Man häller först i cirklar. Sen när man ska göra latte art på toppen så sänker man kannan, häller på samma ställe så att det bildas en fläck. Sedan höjer man kannan och drar ett streck igenom, så får man ett hjärta, visar Homare Masuoka, som gör sitt sjätte år på Två goda ting.

Hjärtan, blommor, löv, träd och svanar hör till konstverken som vana baristor ofta skapar.

undefined
En svan, signerad Noel Viklund. Han tipsar om mjölk med hög fetthalt, och målet att få till ett skum som känns som målarfärg i konsistensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!