FREDAGSMYS
För att få till det som baristor kallar "latte art", krävs ett kaffe med hög koncentration och en bra skummad mjölk.
– Mjölk med hög fetthalt bränner inte lika lätt, säger Noel Viklund, som driver ett eget kafferosteri vid sidan av halvtidsjobbet på Två goda ting i Mariefred.
Det går inte att göra kaffekonst på bryggkaffe. En så stor espressomaskin som kaféerna har är inget krav, det går bra med de mindre exemplar som många har hemma.
Mokabryggare?
– Möjligtvis, men resultatet kan variera, säger Noel Viklund, och berättar vidare om skummets olika beståndsdelar.
Med ångröret på en espressomaskin går det lättast att få till ett så kallat microfoam, ett skum med så små bubblor att det snarast är en len och tjock mjölkmassa.
– Det är svårare utan maskin, men det går också att använda en fransk press för att slå in syre i mjölken. Det finns också små elvispar för just mjölkskum, säger Noel Viklund.
Med espresson i en kopp eller ett glas och den skummade mjölken i en kanna, är det dags för nästa steg mot kaffekonsten – själva tekniken.
– Man häller först i cirklar. Sen när man ska göra latte art på toppen så sänker man kannan, häller på samma ställe så att det bildas en fläck. Sedan höjer man kannan och drar ett streck igenom, så får man ett hjärta, visar Homare Masuoka, som gör sitt sjätte år på Två goda ting.
Hjärtan, blommor, löv, träd och svanar hör till konstverken som vana baristor ofta skapar.