På håll ser det ut som att grå rök stiger ur skogen. Men när ångfartyget S/S Mariefred kommer närmare Stora Härnön, på en sommartur mellan Taxinge och Mariefred, framträder de döda grantopparna.
– Nästan alla grova granar på Stora Härnön har dött. De som har klarat sig från granbarkborren är yngre träd och en del undertryckta exemplar som inte hunnit bli så grova, säger Martin Lindqvist, samordnare för den sörmländska länsstyrelsens naturreservatsförvaltning.
Som en följd av massdöden, och risken för nedfallande träd, stängdes en del av vandringsleden genom reservatet av i vintras. Det anses vara ett för omfattande arbete att röja upp i skogen i nuläget. Länsstyrelsens plan är därför att låta träden falla av sig själva eller av någon storm.
– Det brukar ta fyra–fem år från angreppet och att träden dör till dess att de är så pass sköra, säger Martin Lindqvist.
Torkan 2018 var gynnsam för granbarkborren, som är en liten skalbagge. Hanarna gnager sig in genom granens bark och lockar till sig honorna för parning. Honorna gör sedan gångar där de lägger sina ägg. När äggen kläcks faller barken av granens stam, och trädet går en säker död till mötes.
Martin Lindqvist berättar att det var framför allt under 2019–2020 som granarna på Stora Härnön, och mycket annan sörmländsk skog, angreps. En del döda träd har börjat falla. När de resterande har gjort detsamma, ska länsstyrelsen återställa den nu avstängda delen av vandringsleden.
– Träden som fallit i ekhagen i reservatets nedersida har vi tagit bort, då det går betesdjur där. Men i naturskogen kommer den döda veden att få ligga kvar, säger Martin Lindqvist och förklarar att den ger livsrum för andra arter.
Det är naturreservatens beslut och skötselplaner som avgör vilka eventuella åtgärder som kan sättas in mot granbarkborren. I vissa fall inga alls, berättar Martin Lindqvist, utan naturliga processer ska få fortgå.
I skötselplanen för Stora Härnön beskrivs granskogen som uråldrig. Den ska, enligt planen, lämnas "i princip för fri utveckling".
– I 25 reservat i Sörmland, bland annat Stora Härnön, där vi inte kan fälla eller avbarka träd har vi i stället satt upp fällor. De fångar många miljoner insekter varje år, men när det är så här stora angrepp så är det inte lösningen, säger Martin Lindqvist.