– Vi har bott här i tolv år. I minst tio av dem har vi drömt om att göra något tillsammans, med den erfarenhet vi har. Vi har letat lokal aktivt i runt fem år, men den här har gått oss helt förbi. Det är tack vare Magnus vi insåg dess potential, säger kocken Mattias Holmberg och syftar på Fröken Sjögren som hann vara i drift i nära ett år.
I januari såg han och hustrun Elin lokalannonsen på Blocket – och den 1 juni öppnar de sin första gemensamma restaurang, Han i hörnet. Då kommer det blommigt ombonade kaféet att ha bytt karaktär till en mer avskalad bistromiljö.
Rummet där det varit kassadisk och butik ska få bar, öppet kök och ett par bord. De flesta sittplatserna, 12–16, placeras dock i matsalen mot Storgatan.
– Just nu gäller max fyra per bord, men vi hoppas så klart kunna ha andra dukningar längre fram, med allt från långbord till tajtare tvåor, säger Mattias Holmberg.
Ett annat mål är att skapa "Mariefreds mysigaste innergård" bakom huset. Krögarparet hoppas att den – liksom menyn, som blir såväl fast som flexibel, med dryckesinslag från lokala bryggerier – ska tilltala både Mariefredsbor och turister.
Apropå pandemin. Hur tänker ni kring att satsa just nu?
– Det här är inget förhastat beslut. Vi har tänkt på det i många år och vi siktar framåt. Vi tror att vi kan skapa något bra för en överkomlig summa, vi kommer att jobba mycket själva och jag kommer att behålla mitt vardagsjobb. Det är tuffa tider – men det kommer att vända, säger Mattias Holmberg.
För Magnus Sjögren, som öppnade Fröken Sjögren i juni förra året, blev dock pandemin övermäktig. I skiftet april-maj stängde han:
– Det kanske skulle ha gått att stångas lite till, men jag har börjat tappa energi och jobbade dubbelt för att få det att gå runt. Jag vill inte gå in i väggen – då är det bättre att göra något annat.
I år ska han ägna sig helt åt den byggfirma han fortsatt att driva parallellt med kaféet, som främst bemannats av två anställda som han nu fått säga upp.
– Det är hyfsat med jobb på byggsidan så jag håller mig till det ett tag. Men jag hittar alltid på något nytt. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen, säger Magnus Sjögren.
Nu ser han fram emot att få besöka bistron:
– Jag tror verkligen på Elin och Mattias – de verkar proffsiga och har helt rätt energi.