Skifte på Storgatan: Kaféet stänger – en bistro öppnar

Det händer saker på Storgatan 12 i Mariefred. Kaféprofilen Magnus Sjögren har precis bommat igen sitt Fröken Sjögren – och snart förverkligar det kulinariska paret Elin och Mattias Holmberg en mångårig restaurangdröm.

"Det känns så roligt att få göra det här med alla vänner runt oss", säger Elin Holmberg som med maken Mattias Holmberg öppnar restaurangen Han i hörnet – i den lokal där Magnus Sjögren drivit Café Fröken Sjögren sedan förra sommaren.

"Det känns så roligt att få göra det här med alla vänner runt oss", säger Elin Holmberg som med maken Mattias Holmberg öppnar restaurangen Han i hörnet – i den lokal där Magnus Sjögren drivit Café Fröken Sjögren sedan förra sommaren.

Foto: Åsa Wallin, privat

Mariefred2021-05-05 07:01

– Vi har bott här i tolv år. I minst tio av dem har vi drömt om att göra något tillsammans, med den erfarenhet vi har. Vi har letat lokal aktivt i runt fem år, men den här har gått oss helt förbi. Det är tack vare Magnus vi insåg dess potential, säger kocken Mattias Holmberg och syftar på Fröken Sjögren som hann vara i drift i nära ett år.

I januari såg han och hustrun Elin lokalannonsen på Blocket – och den 1 juni öppnar de sin första gemensamma restaurang, Han i hörnet. Då kommer det blommigt ombonade kaféet att ha bytt karaktär till en mer avskalad bistromiljö.

Rummet där det varit kassadisk och butik ska få bar, öppet kök och ett par bord. De flesta sittplatserna, 12–16, placeras dock i matsalen mot Storgatan.

– Just nu gäller max fyra per bord, men vi hoppas så klart kunna ha andra dukningar längre fram, med allt från långbord till tajtare tvåor, säger Mattias Holmberg.

undefined
Till vardags är Mattias Holmberg kökschef på Europaskolan, ett jobb han tänker behålla, medan Elin Holmberg slutat på Vidbynäs gård i Nykvarn för att jobba heltid på bistron Han i hörnet.

Ett annat mål är att skapa "Mariefreds mysigaste innergård" bakom huset. Krögarparet hoppas att den – liksom menyn, som blir såväl fast som flexibel, med dryckesinslag från lokala bryggerier – ska tilltala både Mariefredsbor och turister.

Apropå pandemin. Hur tänker ni kring att satsa just nu?

– Det här är inget förhastat beslut. Vi har tänkt på det i många år och vi siktar framåt. Vi tror att vi kan skapa något bra för en överkomlig summa, vi kommer att jobba mycket själva och jag kommer att behålla mitt vardagsjobb. Det är tuffa tider – men det kommer att vända, säger Mattias Holmberg.

undefined
Pandemin blev för tuff och den sista april stängde Magnus Sjögren sitt kafé och kommer nu ägna sig enbart åt sin byggfirma. "Ett tag, sedan hittar jag på något nytt. Sådan är jag", säger han.

För Magnus Sjögren, som öppnade Fröken Sjögren i juni förra året, blev dock pandemin övermäktig. I skiftet april-maj stängde han:

– Det kanske skulle ha gått att stångas lite till, men jag har börjat tappa energi och jobbade dubbelt för att få det att gå runt. Jag vill inte gå in i väggen – då är det bättre att göra något annat.

I år ska han ägna sig helt åt den byggfirma han fortsatt att driva parallellt med kaféet, som främst bemannats av två anställda som han nu fått säga upp.

– Det är hyfsat med jobb på byggsidan så jag håller mig till det ett tag. Men jag hittar alltid på något nytt. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen, säger Magnus Sjögren.

Nu ser han fram emot att få besöka bistron:

– Jag tror verkligen på Elin och Mattias – de verkar proffsiga och har helt rätt energi.

undefined
"Jättetråkigt att kaféet stänger. Det har varit skönt med ett lugnt och mysigt ställe att gå till om dagarna", säger föräldralediga gästen Ronja Fangréus – här med sonen Arnold – som dock är glad att det kommer ett nytt alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!