Skog avverkas i Hammaren – barkborre bakom döda granar

En liten insekt har ställt till stor skada i Hammaren. För att granbarkborren inte ska föröka sig ytterligare ska angripna träd tas bort före midsommar.

När granar försvinner gynnas bland annat lövträd som ek, som det finns gott om i Hammaren. Mindre exemplar kommer nu att kunna växa sig större, berättar ekologen Beatrice Lindius Svensson och markförvaltaren Peter Nyström.

När granar försvinner gynnas bland annat lövträd som ek, som det finns gott om i Hammaren. Mindre exemplar kommer nu att kunna växa sig större, berättar ekologen Beatrice Lindius Svensson och markförvaltaren Peter Nyström.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2020-06-10 05:59

Stammen sågas av och trädet fälls, innan kvistar skalas av och stammen kapas upp i bitar som läggs på hög. Maskinisten Mikael Grönlund styr skördaren mot nästa träd, medan hans kollega i skotaren får samla upp såväl stammar som rishögar.

Avverkning pågår i det välbesökta motions- och rekreationsområdet Hammaren. Omkring fem hektar granskog ska tas bort de närmaste veckorna, berättar kommunens markförvaltare Peter Nyström:

– Vi skulle egentligen har gjort det i vintras, men det blev ingen tjäle och var så blött. För att inte skada marken gör vi det nu när det är torrt i skogen.

Träden som tas ner är antingen konstaterat eller med stor sannolikhet angripna av granbarkborre. Enligt Skogsstyrelsen är det den lilla insekten som gör störst skada på granskog i hela landet. Dess huvudsvärmning pågår just nu och för att undvika att den förökar sig ytterligare ska delar av Hammarens granar tas ner och forslas bort före midsommar.

– Granbarkborren har funnits länge, och är också en del i det större ekosystemet. Oftast angriper den redan fallen eller avverkad gran, men när det blir så här stora bestånd så går den på även friska granar, säger kommunekolog Beatrice Svensson Lindius.

– Den gynnas av värmen. Värme och torka stressar också granarna som då inte kan stå emot angrepp lika bra. Då kan det gå fort från ett angrepp till att trädet dör, tillägger hon.

Som namnet antyder borrar sig den fyra millimeter stora skalbaggen in i granens bark och lämnar en perforerad yta efter sig som ett första tecken på sin närvaro. Det är hanarna som gnager sig in i barken, och lockar till sig honorna för parning. Honorna gnager sedan gångar där de lägger sina ägg. En ny generation granbarkborrar kläcks så småningom, och barken faller av granens stam.

undefined
Ett litet borrhål, ser det ut som, och det är det första tecknet på den lilla insektens närvaro.

På tisdagen var det området innanför det längre elljusspåret som avverkades. Ett område kring vindskyddet stod då på tur, liksom ett stråk mot den nya lekparken i Ekhov samt ett mindre område ovanför ishallen som ska gås igenom med endast motorsåg.

Granarna kan, på grund av sina skador, inte säljas som virke. En liten del kan säljas som barrmassa men det mesta blir flis för eldning, berättar Peter Nyström, vilket innebär en ekonomisk förlust för Strängnäs kommun:

– Avverkningskostnaderna kommer att täckas, men med friska granar hade vi fått pengar över, säger han.

Karta: Hammaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!